top of page

Dan Limskih oštriga

U nedjelju 17. ožujka održava se drugi po redu Dan limskih oštriga. Prošle, 2023. godine, Turistička zajednica Općine Kanfanar pripremila je prvi takav dan posvećen najukusnijoj Limskoj deliciji, ali ponešto i skrivenoj tajni bajkovitoga Limskog kanala. Ova biser istarske prirode poznat je kao fjord, o čemu dovoljno govore i nazivi dva restorana na njegovim obalama: Viking i Fjord.

Ovdje nisu boravili Vikinzi, ali jesu templari, koji su obitavali u crkvi i samostanu sv. Marije i sv. Mihovila Arkanđela nad Limskim kanalom, u sjeni moćnog Dvigrada. Ove sakralne objekte je sagradio sv. Romuald, ravenski svetac koji je u Limskom kanalu našao duhovni mir, a zasigurno je iskoristio i podvodna bogatstva za svoju prehranu.


Limski zaljev jedno je od najboljih lokacija za uzgoj kamenice - ili oštriga - u Hrvatskoj. Kamenice koje se uzgajaju na tom području pripadaju obitelji Ostreidae. Sive su i ravne, dok je meso obilno, sočno s laganim slatkastim okusom. Pripremaju se na različite načine, ali najbolje su svježe s nekoliko kapi limunovog soka i poslužene s toplim tostiranm kruhom i maslacem. Naravno, uz kapi malvazije istarske.


"Dan limskih oštriga ove će se godine održati u svom drugom izdanju, nakon što je prošlogodišnja premijera ove naše nove manifestacije po broju posjetitelja nadmašila sva naša očekivanja" govori nam direktorica TZ Kanfanar, Ivana Maružin Mrzlić.


"Glavni je cilj ove manifestacije prezentirati limske oštrige (kamenice), kao specifičnu namirnicu karakterističnu samo za ovo područje. Naime, kamenice iz Limskoga zaljeva nisu jednake kamenicama iz drugih područja, upravo zbog vrlo specifičnih mikroklimatskih uvjeta ovoga prostra, inače zaštićenog u čak tri kategorije. Smatramo da limske kamenice zaslužuju veću prepozatljivost i brendiranje, a ovom manifestacijom radimo prve korake ka tome" poručuje direktorica općine koja je već poznata po mnogobrojnim manifestacijama koje čuvaju lokalnu kulinarsku i ruralnu baštinu.

Školjkarstvo na Limu ima dugu tradiciju, iako je posljednjih godina uzgoj oštriga ovdje spao na jednog jedinog uzgajivača, Emila Sošića i njegovu tvrtku Istrida. Oni su ponosni n a svoj rad, koji nije nimalo lak i zahtjeva dosta vremena. A oštrige su najbolje upravo sredinom ožujka, kaže nam direktorica Maružin Mrzlić: "Termin manifestacije takav je zbog činjenice da su kamenice za kušanje najbolje upravo u ovo doba godine, oko blagdana svetog Josipa, a posjetiteljima želimo pokazati ovu namirnicu u njezinom najboljem izdanju".

Savršen je to izlet za gurmane i gastronomade u potrazi za rijetkim delicijama. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, manifestacija ima sve prilike postati svakogodišnjom: "U odnosu na prvu godinu manifestacije, ove smo godine proširili sadržaje na rivi, a drago nam je što su potencijal manifestacije prepoznali i drugi ugostiteljski objekti koji djeluju na području Limskoga zaljeva pa će tako ove godine u manifestaciju biti uključeni svi.

Iz TZ Kanfanar poručuju: "Dok će se na rivi moći kušati kamenice u njihovom najizvornijem obliku - sirove, s tek par kapi limunovog soka, restorani "Viking" i "Fjord" pripremat će zanimljive tematske menije po promotivnim cijenama. U restoranu "Viking" moći će se kušati sirove i gratinirane kamenice, tjestenina s kamenicama, filet ribe s kamenicama i palentom te desert, a meni restorana "Fjord" nudit će također sirove i gratinirane kamenice, bavette s kamenicama, filet brancina s kamenica i istarsku skutu s medom i smokvama za desert. Druga opcija menija restorana "Fjord" za predjelo će umjeto sirovih i gratiniranih kamenica nuditi zanimljiv spoj dviju namirnica čiji je vrhunac sezone upravo sada - krem juhu od šparoga i kamenica.

Osim gastronomske ponude, koja će pored kamenica nuditi i lokalna vina, rakije, slastice i druge proizvode, tijekom Dana limskih oštriga bit će tu i vožnji brodom Limskim zaljevom, zanimljiv photo kutak, izložba oldtimera... Vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe i uživati s nama u drugom Danu limskih oštriga", poručuju iz TZ Kanfanar.

Fotografije: TZ Kanfanar


1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page