top of page

Erdutski vinogradi - vinarski kralj Dunava

Updated: Oct 24, 2023

Na kraju vinskoga klantera, šetnice ispod vinove loze dužine 200 metara, nalazi se vidikovac na Dunav i Vojvodinu s druge strane. Sunce i dalje nesmiljeno grije dok u susjedstvu stare erdutske gradine jedemo preostalo grožđe i divimo se svima koji imaju radno mjesto u Erdutskim vinogradima. Kraj je berbe grožđa i sav se posao sada seli u podrume odakle dolaze butelje jedne od najpoznatijih slavonskih i hrvatskih vinarija. U društvu domaćina saznajemo brojne detalje o ovom vinskom ponosu hrvatskog Podunavlja.

Naš posjet smo započeli obilaskom Starog podruma koji datira iz 1730. godine i koji je najstariji vinski podrum Erdutskog vinogorja i na čijem ulazu stoji natpis: „Čistu savjest, čisto vino, neželmo si bratio ino. Jer u sreći i u bedi, ovo dvoje mnogo vredi“. U podrumu smo odmah uočili bačve ubetonirane u zidove, koje su iznutra obložene staklenom opekom, a u Erdutu ih čuvaju jer ih krase razne ilustracije akademskoga umjetnika Zorana Šimunovića. Umjetnička djela se nazivaju „Pliva patka preko...“, s optimističnim i vedrim pogledom na svijet. Bačve se više ne koriste za čuvanje vina no za ljude u Erdutu one imaju sentimentalnu vrijednost.

Erdutsko vlastelinstvo, a samim time i vinarija, gotovo je stoljeće i pol vezano uz obitelj Adamovich i njihove nasljednike obitelj Cseh. Fanny pl. Adamovich Čepinska bila je prvi član obitelji koji se trajno nastanio u Erdutu te tamo sredinom 19. stoljeća podiže manji dvorac, koji svoj konačan izgled dobiva u drugoj polovici stoljeća. Dvorac tada dobiva reprezentativnu namjenu, jer postaje mjesto života uglednog gospodarstvenika, velikog župana, ministra, komornika i carsko-kraljevskog savjetnika, njezinog muža Ervina pl. Cseha. Ervin je bio napredan gospodarstvenik obrazovan na Poljoprivrednoj akademiji u Magyarovaru. Od 1886. do 1898. godine bio je veliki župan Srijemske županije. Dužnost ministra za Hrvatsku i Slavoniju u mađarskoj vladi je vršio od 1899. do 1905. godine. Također je bio komornik i tajni savjetnik cara i kralja Franje Josipa.

Uz Ervina se veže nekoliko legendi i zgoda u Erdutu. Ervin je bio strastveni kartaš i vinar. U Starom podrumu iz 1730. godine Ervin je izgradio pet uzidanih bačvi iznutra obloženih staklenom opekom. Sve su bačve bile u funkciji osim jedne. U toj bačvi Ervin je uredio prostor za kartanje. Sluge bi pomogle da se on i društvo unutra udobno smjeste. Supruga Fanny po nekoliko dana nije znala gdje je, dok bi oni kartali u bačvi. Nakon smrti prve supruge Ervin je na dvorcu dogradio osmerokutnu kulu u koju stanu samo četiri kartaša. Nova, puno mlađa supruga, mađarska grofica Juliška, nije imala ništa protiv suprugovog dugog kartanja.

Dok slušamo sve te priče ispred same kurije, domaćini nas upoznaju s činjenicom da im se vlastiti vinograd proteže na 450 hektara od kojih je gotovo 300 pod nasadima graševine. Bijele sorte grožđa čine 80 posto sve proizvodnje, a unutar tih bijelih sorti 80 posto čini Graševina. Ostalo čini rajnski rizling, chardonnay, sivi pinot i traminac. Od crnih sorti, najviše su zastupljeni cabernet sauvignon, zweigelt, merlot, frankovka i cabernet franc.

Šetamo klanterom i usput se divimo prelijepo uređenom dijelu kompleksa. Ovdje svake godine završava Wine & Bike Tour. U tom događaju sudjeluju sve vinarije erdutske općine, a biciklisti kreću od Aljmaša i kupe butelje po vinogradima. U Erdutskim vinogradima je cilj i ručak za sudionike, te podjela nagrada. Svi vinari se predstavljaju sa štandovima i kuša se vino i hrana. Sjedi se na balama slame i sluša se koncert. Prve godine je zvijezda Wine and Bikea bila Josipa Lisac, dok je ove godine to bila Amira Medunjanin.

Šetnja klanterom završila je posjetom novoj vinariji. U podzemnom dijelu vinarije se nalaze samo drvene bačve slavonskoga hrasta. Obično su to bačve od 10 tisuća litara, što se u podrumarskom žargonu naziva „jedan vagon“. U njima se čuva crno vino. Najveća atrakcija je Velika bačva, najveća drvena vinska bačva u upotrebi na svijetu, kapaciteta 75 tisuća litara. U njoj odležava graševina i uvijek je puna, Bačvu je prije više od 35 godina napravio DIK Đurđenovac. Bačva je napravljena od slavonskog hrasta. Da bi se bačva izradila, posječeno je 109 hrastova.

Bačva je sastavljena u samom podrumu i stavljena u bazen. Pametno su razmišljali, jer ako bi popustili obruči, vino bi se spasilo. Bačva se čisti isključivo vodom. Jednom godišnje se potpuno isprazni i ponovno se napuni. Prazna, bez vina, teži gotovo 20 tona. Ukoliko biste popili jednu butelju vina dnevno kako biste ispraznili bačvu, morali biste živjeti čak 294 godine!

Prednji reljefni dio je izrađen poput svojevrsnog vinskog oltara. Djelo je Mate Tijardovića, našeg poznatog kipara i voditelja ernestinovaćke kiparske kolonije. Ovdje su imena svih koji su sudjelovali u izradi bačve; hrvatski troplet kao najstarije obilježje kršćanstva; stilizirani grbovi obitelji Adamovics-Cseh; sveci zaštitnici vinograda, sv. Vinko i sv. Martin; tradicionalni način obrade vinograda; opuštanje i zabava uz vino, tambure i psa kao čovjekovog najboljeg prijatelja. U sredini reljefa nalazi se stilizirana slika Posljednje večere.

Ispred ove bačve nam je slijedilo kušanje perjanica Erdutskih vinograda. Započeli smo s roseom od sorte cabernet sauvignon. Erdutski vinogradi su od 2013. krenuli s proizvodnjom rosea. Ovo je svježe i elegantno vino s privlačnim voćnim aromama u kojima se prepoznaje prije svega jagoda i malina. I sam miris je cvjetni i voćni, a nježna ružičasta boja privlači ljubitelje rosea. Preporuča ga se s mediteranskim i egzotičnim jelima kao i sa sirnim slasticama.

Potom kušamo kvalitetnu graševinu, možda najpoznatiju etiketu Erdutskih vinograda i sortu koja iznimno obilježava Slavoniju. Svijetlo žuto vino sa zelenkastim sjajem ima bouquet zrelog voća, te je zaokruženog i harmoničnog okusa koje se sjajno sljubljuje s tradicionalnim slavonskim jelima, kao i onima od bijelog mesa i tjestenine. Kvalitetna graševina je ove godine dobila zlato na Mundus viniju, odnosno srebro na Decanteru.

Veliko iznenađenje nam je Pinot Grigio 2021. Grožđe za ovo vino je brano dva tjedna nakon optimalnog doba berbe. Izuzetno je dobro balansirano, polusuho, s 14 posto alkohola. Jako je dobro prihvaćeno, posebno među mlađim potrošačima. Osjeća se u njemu kraj ljeta, ružičasti smiraj na Dunavu, a to je pretočeno i u etiketu. Odlično vino koje će zasigurno imati svoju publiku. A razlog više leži i u činjenici da je ovo vino dobilo srebru na Mundus viniju, odnosno broncu na Decanteru 2022. godine.

Veselimo se budućim idejama Erdutskih vinograda. Ovo je vinarija u koju se ne može zalutati. Kao uostalom u cijelu općinu Erdut - potrebno se uputiti ciljano, što je naznaka kvalitetnih gostiju. U toj ne tako dalekoj budućnosti, Erdutski vinogradi će biti središte izletnika, s bogatom poviješću i odličnim vinskim proizvodima!





Recent Posts

See All
bottom of page