top of page

Ero s kulinarskog svijeta

Česma je slikovit park iz 19. stoljeća gdje izvire jedan od brojnih pritoka rijeke Cetine. Kao mjesto okupljanja, imala je veliku važnost u životu Vrličana i nadahnula je književnika Milana Begovića da upravo oko te Česme piše libreto za najpopularniju hrvatsku operu „Ero s onoga svijeta“. Stoga je vrlo prikladno da se restoran u tom parku, jedini u Vrlici, nazove „Ero“, a još je prikladnije da ga vodi obitelj Lelas koja je u nekoliko navrata osvojila prvo mjestu u svjetskom natjecanju pripremanja vrličkih uštipaka!

Uštipke smo i sami kušali i uvjerili se u njihovu slasnost. Tajna u izradi šampionskog uštipka se ne otkriva, ali nam Mario Lelas otkriva kako se sprema: „Pečemo ga na domaćoj masti, miješa se kuhačom (ne mikserom), te se dodaje domaća rakija. Ne smiju biti previše masni, ali moraju biti malo hrskavi“. Naučio je raditi uštipke od majke, a svaka vrlička obitelj ima svoj način izrade uštipaka i niti jedan nije isti. Lelasi se natječu svake godine, a u oštroj borbi redovito pobiru nagrade. I sami smo probali ove uštipke i shvatili da nitko ne može ostati ravnodušan!

Šestero članova obitelji Lelas brine se o restoranu Lelas pod chefovskom i vlasničkom kapom sestre Martine Lelas. Već četvrtu godinu drže jedini vrlički restoran, popularan među Vrličanima i njihovim gostima. Većina sastojaka dolazi iz Lelasovog domaćinstva koje se nalazi na jednoj glavici blizu Vrlike. Pričamo s Mariom Lelasom, mlađim članom obitelji, uz vrhunsku domaću viljamovku. Osim što pobjeđuje u izradi uštipaka, Mario je i prvak u boćanju, te nam s ponosom pokazuje boćalište koje se u Vrlici naziva „zog“.

Lelasi drže svinje, od kojih rade svoj pršut, a drže i crne slavonske svinje koje su dosta masnije. Na pršutu od crne slavonske svinje ima i do 40 posto više masnoće, a prave se i čvarci. Kušali smo odličan pršut koji se sprema po dalmatinskoj recepturi, dakle bez aditiva, i lagano dimljen, te sušen na vjetru. Lagano slan i sa zagasitom crvenom bojom, osvaja srca gurmana koji će primijetiti i majstorske rezove feta. Serviran nam je uz sir, masline i rajčice.

U Ero navraća svatko. Preko dana se nude marende i gotova jela, a po po narudžbi se peku janjci i odojci. Vidljivo je da se u restoranu održavaju svadbe, krstitke, rođendani i karmine. Popularan je i roštilj i pizze, a mi smo dobili golemu količinu mesa na roštilj plati za koju se valjalo dobrano pomučiti. U nemilosrdnim okršajima s organizmom pomoglo nam je domaće vino Lelasovih. Popili smo ga možda i previše, ali nam je pasalo jer se u njemu očituje još jedna čar ove obitelji. Možda će saditi i svoje loze pa će vino kuće biti u cijelosti vrličko. Tomo Lelas se ne šali kada kaže da se od grožđa da napraviti vino!

Pitamo ga što su mu spremali za jesti u djetinjstvu. „Kruva i mlika mi je davala baba kad sam bio mali, a to sam i najviše volio“, govori nam o svojim kulinarskim sjećanjima Tomo Lelas. Osim toga je bio oduševljen pečenim krumpirima u tavi koja su prelivena jajima. S jajima od domaćih kokoši, ovo jelo ćemo i sami raditi kod kuće! A do tada, nema druge nego navraćati u restoran Ero:

Restoran Ero

Put česme 4, 21236, Vrlika

Fotografije: Taste of Adriatic & Restoran Ero



Recent Posts

See All
bottom of page