top of page

Kuda idu crne svinje

U jesenska jutra magla gusto prekriva šumarke uz rijeku Dravu. Hvata se nečujno za plodnu zemlju, a tu i tamo se mogu vidjeti gladne crne svinje kako veselo trčkaraju u potrazi za žirovima. Ovo je jesenska i jutarnja Slavonija koju često zamišljamo, a nije daleko ni od istine. Crna svinja je toliko udomaćena da se ne boji putnika namjernika, pa čak i veselo prati svinjare, blaženo nesvjesna da će joj taj dobročinitelj upravo u jesen doći glave. A što se događa potom, znaju mnogi gurmani koji se zateknu u čepinskom restoranu Crna svinja.

Diče se da imaju sjajan recept za nezaboravne gastronomske užitke, pa smo se i mi uputili u ovo predgrađe Osijeka. Čepin možda i nije najomiljenija slavonska destinacija, osim za radnike koji redovito putuju u tvornicu brašna Žito. U okolici ovog industrijskog područja, djelatnici bace koje zrno kokošima, puranima i guskama, a nakon obilaska peradi dolazi se do nekadašnje konjušarnice pretvorene u gastronomski hram slavonske kuhinje. Dok s oduševljenjem praznimo dunjevaču, otvara se sasvim drugačiji prizor, jer je restoran Crna svinja okružen zelenilom i prekrasnim travnjacima, a sama unutrašnjost odaje prizvuk industrijskog dizajna.Upravo takav spoj ruralnosti i industrije može se donekle pronaći i na tanjuru. Aranžirana moderno, ali na temelju tradicionalne slavonske kuhinje, Crna svinja odaje priznanje slavonskoj zemlji (nije bezveze ovo mjesto u Terra Negra Country Clubu), njezinom seljaku i proizvodima koji su tako tipično slavonski. Iz restorana poručuju: „Crna svinja plemenita je pasmina čije se meso i masnoća odlikuju iznimnom kvalitetom i jedinstvenim okusom, a upravo ta namirnica snažno obilježava naš jelovnik.“ I doista, nudi se ovdje niz jela od crne svinje. Uz klasična suhomesnata predjela – pršut, buđola, slanina, čvarci, salama – može se probati i kulen od crne slavonske svinje, a za nešto konkretnije slijede maštoviti miksevi koji pokušavaju spojiti slavonske okuse u sasvim nova jela. Tako French Rack od crne slavonske svinje se poslužuje na kremi od pečene paprike i lješnjaka, s pireom od bundeve i krumpirima u provinom brašnu. Baby Ribeye dolazi na kremu od bijelog graha obogaćen bučinim uljem, prženim lukom i pečenim krumpirima u provinom brašnu, dok je lungić poslužen s relishom od čvaraka, prženim lukom, kremom od batata i krumpirima u provinom brašnu. Maštovito, a nenapadno, ovo su okusi koji se mogu sljubiti s graševinom iz Kutjeva ili Kneževih vinograda.

Govorka se da je juha u Crnoj svinji sjajna, prava domaća slavonska. No, na teškoj ljetnoj žegi, odoljeli smo toj mogućnosti bistre juhe od perlinke s domaćim griz noklicama. Nadolazeća jesen će zasigurno obradovati mnoge pobornike krem juha, a ovdje se ne nude one standardne od gljiva ili šparoga, već od svježeg hrena i od butternut tikve s prženim sjemenkama buče. Potom su tu razni odresci i suho odležano meso, a kao određena specifičnost dolazi i serviranje tih odrezaka na vrućem vulkanskom kamenu. Nismo probali, ali na prvu je naš savjet uzeti steak bez puno umaka, iako su umaci postali hit na više mjesta koji nude odležano meso.

Mi smo slijedili preporuku kuće i probali konfitirane svinjeske obraze. Svinjska obrazina se sporo kuha u dubokoj masnoći, te se poslužuje uz umak od Malibu ruma i krumpir pireom aromatiziranim tonka sjemenkama. Zvuči pomalo pretenciozno, ali obrazine su sjajnog okusa i doista smo uživali u njima!

Dok uživamo pogledavamo oko sebe na terasu i salu. Restoran raspolaže sa 100 sjedećih mjesta, vinotekom sa chef's table-om, manjom dvoranom idealnom za privatna druženja te vanjskom terasom s 80 sjedećih mjesta. Bez brige, sva mjesta se brzo popunjavaju, unatoč mjerama zdravstvene predostrožnosti. Dok pijuckamo Frankovku PP Orahovice, dolazi nam želja za ne pretjerano slatkim desertom, i oduševljavamo se glaziranom pistacio kuglom.

Slučajnim odabirom Crne svinje za mjesto ručka došli smo do novog gastronomskog odredišta, a i vi možete doći s namjerom u ovaj kulinarski raj Osijeka:

Crna svinja

Ulica Ovčara 3, 31431 Čepin

00385 91 451 2676


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page