top of page

Siber - vinarija na malenom brijegu

Jesensko bablje ljeto miluje vinograde Mladena Sibera. Ljeska se sunce na lozi, ugodan povjetarac rastjeruje žegu, a osmijesi govore dovoljno o dobroj vinskoj sezoni. Na blagim smo padinama iznad Erduta, a kad se stane na tek malo povišeno tlo, može se vidjeti svih deset hektara površine vinograda. Opasan s tri strane Dunavom, ovaj kraj je odličan za vinarstvo. Ne samo povjetarci s rijeke, već i nevjerojatno velik broj sunčanih sati tvori najpovoljnije uvjete za ovaj posao. Tko tu ne uspije, neće nigdje. A stomatolog u mirovini i nekadašnji trener sportskih golubova to i te kako potvrđuje.

Nalazimo se na nekih 250 do 300 metara nadmorske visine, a kad se tome pridoda da Erdut ima sunčanih sati koliko i Dubrovnik, onda nije teško pogoditi da se radi o doista posebnom terroiru. Stalno se osjeća blagi istočni vjetar, nema mnogo leda ni magle, što sve pridonosi zdravijem plodu. „Imali smo sve ranije berbe, a crne sorte su bile pobrane gotovo mjesec dana nego inače“, govori nam Mladen spominjući klimatske promjene koje se sada vide u svakom vinogradu u Hrvatskoj. Vrijednosti sladora i omjeri kiseline su ove godine bili idealni, pa se ide u izbornu berbu.

„Moj otac je imao do 1955. u Baranji vinograde, a brat mog djeda je bio glavni podrumar na kraljevskom dvoru u Rumunjskoj“, priča Mladen o svojoj vinskoj obiteljskoj prošlosti. Neki geni su proradili da se i obitelj stomatologa krene baviti ovim plemenitim poslom, pa su 2003. godine krenuli s prvim nasadima. Novost je novi vinograd muškata žutog, koji ima odličnu prolaznost na tržištu, pa je potrebno više količine. U svom podrumu proizvede oko sto tona grožđa, a sada količina vina prelazi 25 tisuća litara.

Mladen Siber nam s ponosom govori kako se ovaj kraj polako ali sigurno diže u enogastronomskom smislu. Iako se nalaze na „kraju svega“, odlična kvaliteta, sve više malih vinarija, smještajni kapaciteti, kao i posebno mjesto za kušanje u Erdutu otvaraju priliku prepoznatljivosti ovim vinima. Unatoč tome, Siberova vina se mogu uživati u raznim jadranskim destinacijama, kao i u Zagrebu.

Redovito idu na natjecanja, uključujući Decanter. „Nagrade mi nisu toliko važne, koliko mi je važno da vidim gdje stojim u odnosu na druge vinare. Jedino tako mogu realno znati kvalitetu mog vina“, otkriva nam Mladen dok nam pokazuje prostoriju gdje vriju i usavršavaju se njegovi vinski aduti: Sauvignon Blanc, Muškat Žuti, Cabernet Sauvignon, Chardonnay (koji se radi sur lie metodom), a Graševine, koja je perjanica vina iz Erduta, ima tek malo.

Etikete su primamljive i svaka ima svoju priču, a maštovita su i imena. Na svakoj se nalazi tradicionalno ime obitelji, Süber. Preglas se izgubio u vremenu Jugoslavije, ali se pravilno pisanje zadržalo u obitelji. Među zanimljivijim vinima je Subernet – aromatizirani Cabernet Sauvignon iz 2015., koji je ojačan alkoholom likera od višnje iz ekološkog uzgoja te dodatno začinjeno cimetom, klinčićima, anisom i crnim biberom u zrnu, a domaćini ga preporučuju uz finu cigaru ili meditaciju.

Meditirati se može i uz Crose, lepršavo cvjetno vino za toplo doba godine, prekrasne ružičaste boje, u kojemu smo uživali tijekom ostatka babljeg ljeta. U podrumu Sibera nađe se i pjenušavoga vina, odnosno pjenušavi Rose dobiven od sorte Cabernet Sauvignon. Sve to zaokružuje jednu izvanrednu vinsku maštovitost i razigranost Mladena Sibera, što se prepoznaje po nagradama.

Silazimo uskim kamenim stepenicama u podzemlje gdje se skriva mirna i hladna ljepota Siberovoga podruma. Uz niz boca koje su ostavljene za arhivu i neke buduće vesele trenutke, ovdje su bačve u kojima dozrijeva Cabernet Sauvignon. Mladen ju naziva kraljevskom sortom crnog vina koja se sjajno prilagodila sunčanom erdutskom vinogorju sa svojim osebujnim suhim okusom i snažnim barriqueom. Kušali smo ovo vino zamamne rubinske boje i odmah osjetili izražene mirise i okuse koji su više nego prilagođeni crvenom mesu, divljači, sirevima, a sve je to dio bogate slavonske kulinarske baštine.

Uz sam vinograd nalazi se i mala kušaonica koja će se uskoro i nadograditi te postati istinskom oazom probranim vinoljubaca. Klasična se kušaonica planira u samom Erdutu, a ovdje, na rubu ovoga podunavskog mjesta, bit će posebnije odredište vinskih užitaka. Zasad se ovdje kuša čašica dvije, među inim i Sauvignon Blanc, vino citrusnih nota i punog mirisa, te živahne etikete. Sve je više poklonika Siberovog Muškata Žutog, poluslatkog vina koje je na prestižnom Decanteru 2017. godine dobilo srebrno odličje. Iza slamnato žute boje ovoga vina kriju se cvjetne arome s dugim završetkom, a sljubljuje se odlično uz zrele sireve ili suhe slavonske kolače.

U Siberovim se vinima uživa bez premca, a njegovom entuzijazmu, ljubavi za svoj kraj i maštovitosti se možemo samo diviti.

Vinarija SIBER - OPG Siber

Osijek, Zagrebačka 8 – Erdut, cesta Svetog Martina

Telefon: +385 31 208010, Mobitel: +385 98 573417


Recent Posts

See All
bottom of page