top of page

Sjajan povratak WineRi festivala

Veliki povratak vinskog festivala u prijestolnicu Kvarnera pokazao je izniman rad kvarnerskih vinara i njihovih kolega iz okolnih vinskih regija kao i iz inozemstva. Wineri 2022, održan na riječkoj rivi, bila je doista prilika prisjetiti se bogatstva sorata, načina proizvodnje i stručnosti vinogradarstva na sjeveru Jadrana. WineRi je održan 27. i 28. svibnja u organizaciji Zadruge vinara Proizvođačke organizacije Vina Kvarnera, kojom upravlja Žarko Stilin. On je ujedno podsjetio da je ovaj festival najbliži moru, na kojemu je 60 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Srbije predstavilo više od 250 različitih etiketa vina.

„U početku bijaše kap“, pa smo i ovoga puta uživali u onome po čemu je Kvarner specifičan i što ga čini sve privlačnijom vinskom destinacijom. Žlahtina, Trojišćina, Sansigot, Jarbola i Belica bili su osobito zastupljeni na WineRi kao aduti i samog festivala i Kvarnera kao vinske cjeline od matuljskih i kastavskih vinograda, pa do vinodolske i krčke tradicije. U ovih pet izazovnih godina WineRi se održao, razvio, narastao i postao prepoznatljiv u regiji. Istovremeno je ostao mjesto gdje ljubitelji dobre kapljice, veći i manji poznavatelji vina, mogu slobodno uživati u plodu trsa i rada kvarnerskog čovjeka. Vinari svojom ljubaznošću i susretljivošću pokazali su koliko je ta lokalnost važna.

Žlahtina je sjala kao zvijezda festivala, a kako i ne bi kada je oko Vrbnika najveća prisutnost kvarnerskih vinara: Katunar, Gospoja, Kuća vina Ivan Katunar, Šipun, Nada i PZ Vrbnik, sve nama već poznati prijatelji. Vrbničani su se iskazali ne samo Žlahtinom, već i nizom drugih domaćih sorata otrgnutih zaboravu. Najdalje je to otišao Ivica Dobrinčić, vlasnik vinarije Šipun, koji je mukotrpno vratio na hrvatski stol botelje sansigota (sušćana) i trojišćine, a poput mnogih ljubitelja crnih kupaža, i mi smo iznimno uživali u Kapitulu, kojega se može naći u svakom boljem krčkom restoranu. Naš vinski heroj ovog okupljanja je ipak Pavlomir, koji oduševljava pjenušavim vinima, kao i Žlahtinom koja je zlatom nagrađena na nedavno održanoj Vinistri.

Iz Slovenije dolazi vinarija Guštin. Oni su proizvođači vina iz donje Vipavske doline. Vina malvazije i merlota proizvode po postupku pradjeda Guština, koji je ove sorte prvi zasadio 1898. godine. Nono Guštin je u ranoj mladosti posadio svoje prve loze, prvo merlot, a potom malvaziju. U njegovom podrumu nije nedostajalo dobrog vina, a on je uvijek govorio: "Merlot i malvazija su poezija". Guštinova priča se potom nastavila sa sinom Ivanom i unukom Viljemom, no doista je procvjetala s njegovom praunukom Kerstin. Vina su im obilato nagrađivana, a prestižna su im Merlot Premium 2013 i 2015, te sjajan Merlot Premium Grande Riserva 2015, te Malvazija Premium 2016 i 2017.

Od srbijanskih predstavnika dojmila nas je vinarija Tonković. Ovo je obiteljska vinarija koja se nalazi u Bačkim Vinogradima, nedaleko od Palića. Ovdje se gaji isključivo jedna vrsta grožđa – autohtona sorta Kadarka. Kadarka je dokazala da ima veliki potencijal da daje odlična i kvalitetna vina. S obzirom da su većina crnih vina teška i jaka, Kadarka je vrlo pitka i laka i u tome je njena specifičnost. Velika većina cjelokupne proizvodnje kadarke odavde se izvozila, a ta vina pila su mnoge slavne ličnosti. Vinarija je slala papi Benediktu XVI nekoliko boca svake dvije godine, a to se nastavlja i danas. Ovo „gospodsko vino“ doista je izlet u nove okuse!

Nisu samo vina bila zastupljena na WineRi. Treća najveća destilerija u Hrvatskoj, Šimić, ponovno je zasjala svojim voćnim rakijama. Okusi su nas ostavili oduševljenima i očekujemo još bolji festival iduće godine!



Recent Posts

See All
bottom of page