top of page

Slastičarna Erman - domaći istarski kolači i sladoledi

Kad se Žminjci i njihovi gosti zažele dobrih slastica, odu u slastičarnu Erman. I mi smo se zaputili ondje vođeni dobrim glasom i domaćim kolačima i domaćim sladoledima. Ova slastičarna radi od 2005. godine i nudi svježe domaće slastice pripremljene od posebno odabranih sastojaka.

Među Istranima se Erman hvali poradi izvrsnih istarskih tradicionalnih kolača koji podsjećaju na prošla vremena. Vlasnik Valentino Erman posebno ističe breskvice po kojima su jako poznati, a kad smo ih kušali shvatili smo i zašto. Koliko nas sjećanje služi, ovo su najsočnije i najbolje breskvice koje smo ikad probali! Nezaobilazne su i kroštule, sastavni dio svake slatke ponude u Istri.

Otkako se zavirilo u stare kuharice i razgovaralo s nonama, u Istru se sve više vraća stari svatovski kolač cukerančić, koji je također moguće probati u Ermanu. Kako i priliči istarskom podneblju, cukerančić je najbolji kad se umoči u malo malvazije! Svi su ovi kolači rađeni od brašna, šećera i jaja, bez ikakvih drugih umjetnih dodataka.


Kad žminjske obitelji slave rođendan ili neku drugu priliku, često se obrate Ermanu za izradu torti. Slastičarna je doista specijalizirana za torte koje mogu poprimiti izgled o narudžbi. Ali mi smo došli u Erman prije svega da probamo domaći sladoled. Proizvođače sladoleda od svježeg mlijeka i slatkog vrhnja može se na prste nabrojati, a okus je sasvim različit od svih sladoleda koje poznajemo. Mlijeko i mliječni proizvodi dolaze iz nedaleke mljekare Latus, što ne jamči samo svježinu nego i lokalnu povezanost! Sladoled, koji se radi po talijanskoj recepturi, je intenzivnog okusa, a mi smo probali odličan sladoled od jogurta, a vraćamo se zasigurno na sladoled od čokolade, ruma i višanja.

Ove slatke divote se mogu probati i na par drugih lokacija po Žminju, a nova trgovina žminjske obitelji Erman uskoro će biti otvorena i u središtu mjesta. Do tada, pravac industrijske zone na domaće istarske kolače, domaće sladolede ili sjajan cheescake s karameliziranom smokvom!

Slastičarna Erman

Industrija 6, 52341 Žminj

+38552846401


Recent Posts

See All
bottom of page