top of page

Smoke'n'Flame - američki roštilj u Rijeci

Updated: Dec 17, 2022

Među starim kućama riječke Mlake odnedavno se može uživati u dimljenom mesu, što stanovnici najveće hrvatske luke do sada nisu imali prilike. Ivana Haramustek i Dušan Zajec – Zeko su nakon podosta traženja svog gastronomskog kutka pronašli upravo ovdje mjesto za svoj smoker, a kao šefica kuhinje im se pridružila Nataša Pevec. Odmah po otvorenju gladna publika je pronašla svoje mjesto u novom restoranu „Smoke'n'flame“, a razloga za to ima napretek.

Korijeni američkog roštilja potječu od Indijanaca koji su dimili ribu i divljač kako bi sačuvali hranu za mršavija vremena. Kada su Europljani prvi put došli u Sjevernu Ameriku, donijeli su sa sobom tehnike dimljenja iz Europe i središnje Azije i kombinirali ih s tehnikama indijanskih Indijanaca. Američki roštilj ima jasne regionalne razlike: stil North Carolina Piedmont je svinjska lopatica s umakom na bazi octa i kečapa; Istočni stil je cijela svinja s umakom od octa i papra; Južna Karolina je cijela svinja ili plećka s umakom na bazi senfa; Zapadni Tennessee i Memphis poznati su po svojim suhim rebarcima; Kentucky je poznat po svojoj ovčetini, svinjska lopatica i svinjetini; Kansas City roštilj je više poznat po umaku, često se koristi uz dimljenu svinjetinu, janjetinu, piletinu, govedinu i puretinu. Goveđa rebra, dimljena kobasica, prsa prevladavaju u Teksasu.

Kako smoker s razlogom podsjeća na dim, bilo je potrebno pronaći dobro mjesto gdje gosti mogu svojim očima vidjeti kako se priprema meso, što je zapravo i razlog zašto valja doći do ovog restorana. „Smoker je američki đir, proces pečenja mesa na niskim temperaturama. Svinjetina se priprema šest do osam sati, dok je juneći brisket dvanaest sati, a ponekad isprobavamo i drugo meso kao pureća prsa“, govori nam Zeko, dok ispijamo odlične domaće rakije.

Meso je sočno i mekano, nabavlja se u mesnicama i s hrvatskih je farmi. Smoker je na ugljen koji se lagano dimi preko mesa. Meso se stavlja dvaput dnevno. Svaka dva sata se svinjetina provjerava, a nakon četiri sata se obavija u papir i peče se. U planu je nabavka još jednog smokera, jer se povećava interes ljudi. Nije samo smoke u igri, nego i flame, u obliku roštilja na ugalj. Priprema se ovdje i teletina ispod peke. Neizostavno probajte i domaći kruh s bučinim sjemenkama, što je dodir sjeverne Hrvatske, odakle dolaze i vlasnici restorana.

U pozadini svira blues, što dodatno pridonosi dobroj atmosferi koja podsjeća na američke južne države. Isprobavamo dimljenu svinjetinu, u porciji za jednu osobu koja se zove Death Punch. Pitamo se što se skriva iza imena: „ime dolazi od grupe Five Finger Death Punch, omiljenog sastava Zeke, pa se spontano rodila ideja koja budi maštu“, govori nam Ivana.

Miris mesa ne odaje puno dima i to je donekle iznenađenje, ali isto tako nam ne bi bilo ugodno napustiti restoran s okusom dima u ustima. Ravnomjerno pečeno meso je vrlo mekano i to je najljepši dio dimljene pripreme. Uz mesne zalogaje ponuđen nam je i niz umaka, koji daju klasičan američki ugođaj preko nepaca.

Čili grah je pikantniji, a papričice se uzgajaju na terasi restorana. Ima odličan aftertaste, i prilagođen je blažim okusima, a osobito dobro paše uz pekarski krumpir. U ponudi su i veganska i vegetarijanska jela, ili koji traže neglutenska jela, a Ivana sama ne jede pretjerano meso. Pretpostavljamo da će kroz neko vrijeme biti obogaćena vinska karta, no što se pive tiče, ostvaren je pun pogodak. Craft pive iz riječke okolice odlično pašu uz jela, a nadamo se i „jačanju“ američke gastronomske scene. Sve u svemu, Smoke'n'Flame je pogodio svoju vrijednost u Rijeci, i uz malo truda će postići još jaču prepoznatljivost u dimu i vatri!



0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page