top of page

Srdela Snack - spoj Jadrana i Japana

Updated: Oct 12, 2021

Nigiri, Akami, Gunkan, rolani… koja je šansa da na nekom dalmatinskom otoku dođete do odličnog japanskog sushija? Moguće je jedino u mjestu Kali, na otoku Ugljanu, gdje je tvrtka Kali Tuna preuzela koncept uobičajene marende od plave ribe i pretvorila ga u jedinstven dalmatinsko-japanski spoj. Domaća svježa riba dobiva sasvim nove okuse kada se spaja s japanskom kulinarskom tradicijom. Nisu svi otočani odmah prihvatili ovakvu novost, ali danas je Srdela Snack svakako jedan od najvažnijih gastronomskih brendova mjesta Kali, ali i cijelog Ugljana.

Smješten tik uz mol luke Batalaža, Srdela Snack je očuvani gastronomski spomenik nekih prošlih ideja. Još sredinom 2000.-ih koncept riblje „brze hrane“ osmislio je Kaljanin Ante Kolega, koji je zamislio niz malih restorančića koji bi nudili povoljne riblje jelovnike. Vrlo jednostavno i dobro, srdele, lokarde, palamide, inćuni, tuna, pržene i pohane ribe uz koju se dodaje kuhani krumpir i salata, te čaša bijelog ili crnog vina, i evo nam klasične marende u svakom kutku Hrvatske. Otvorilo se više takvih Srdela Snackova, ali koncept nije zaživio. Razloga je više, od toga da se pod „domaćom brzom hranom“ ipak smatraju prvenstveno ćevapi, kao i da takve marende postoje u većini priobalnih gradova i u velikim kontinentalnim središtima, pa je još jedan riblji kutak ispao suvišan.

Srdela Snack u Kalima se ipak održao, a kad ga je preuzela tvrtka Kali Tuna počeo je koračati prema novim gastronomskim doživljajima. Pržena sardina, zajedno s prženim lignjama i pohanim kozicama i dalje su postojano na jelovniku, održavajući time voljeni okus Jadrana. Srdela je svježa i nije „natopljena“ u ulju kako se to često može vidjeti u brzim marendarnicama. Uz malo salate i krumpira, porcija će zasigurno razveseliti gladnog turista koji je netom izašao iz mora, osjećajući pritom zamamljive mirise. Za one koji vole više ribu sa žara, nudi se također srdela, tu su i dagnje, ali prednost bi se morala dati pečenoj lignji koja mami izgledom i okusom.

Okusi postaju vrlo zanimljiv onkraj ove ponude. Prije svega, Srdela Snack je sada orijentirana na izradu sjajnih sushija. Voditeljica restorana Zlatka Blaslov govori nam o detaljima desetodnevnog obrazovnog tečaja za kuhare i konobare koji su naučili minucioznosti pripreme kvalitetnog sushija. Sushi je tradicionalno japansko jelo pripremljeno od kuhane riže začinjene octom koja se često servira sa sirovom ili dimljenom ribom. Samo narezana sirova riba se zove sashimi: iako je to potpuno drugačije jelo, često se miješa sa sushijem. Sushi koji se servira zamotan u listove sušene morske trave (tkz. nori) se naziva makizushi, dok mali "paketići" prženog tofua punjeni sa sushi rižom se nazivaju inarizushi.

Razni se okusi razliježu na stolu, no prednost svakako treba dati za Sushi Toro. Japanci smatraju dio tune koji nazivaju Toro najukusnijim, a to se može doista spoznati u Srdela Snacku. Radi se o masnom dijelu ribe. Sočan komad tune osvaja svojom svježinom, a u stopu ga prati Akami, crveni i mesnati dio ribe koji se najčešće pronalazi u klasičnim japanskim jelovnicima. Gunkan sushiji su dobili ime po barci (gunkan) jer se glavni sastojak ovog sushija stavlja na vrh riže u obliku broda. Ovako se nudi sushi s tuna tartarom, potom s kukuruznom salatom i s tuna salatom. Najzad, tu su i rolani sushiji u kojima se skrivaju sjajni okusi tuna tartara i akami tunom, te rolani sushi s krastavcem koji je i favorit među osobljem.

Direktor Kali Tune, gospodin Jiro Kambe je sretan što su gosti prepoznali ovakva jela i što dobiva pozitivne gastronomske kritike: „Kako je Kali mjesto gdje se dobiva svježa riba i gdje lokalci vole jesti ribu, razmišljali smo da je bolje ponuditi svježe proizvode, a dodavanjem originalnih sushi okusa dali smo japanski dodir jelu. U Hrvatskoj se tipično jede pržena riba, ali toga nema mnogo u Srdeli“. Naravno, za one koji ne mogu jesti sirove proizvode, ovdje se nude mnoga alternativna jela. Uz pržene i pečene ribe i lignje, ovdje se mogu naći daleko maštovitije ponude kao što je mrkva s tunom i sezamom, marinirana paprika, tuna sendvič i, među domaćinima dosta popularan, hot dog od tune.

Ono što oduševljava jesu i cijene. Malo gdje u Hrvatskoj, a posebno u priobalju, se može naići na ovako povoljne cijene svježih proizvoda. Porcije su manje, ali zato je moguće probati više jela i time obogatiti sebe za pravo hrvatsko-japansko iskustvo!

Srdela Snack

Zadarska ulica (Luka Batalaža)

Kali, Ugljan





0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page