top of page

U zemlji Letećih koza - priča o istarskom ginu

Gin je piće koje često povezujemo s anglosaksonskim zemljama gdje su nastala i mnoga pravila. U Istri ćemo ga očekivati u dobrim hotelima i ponajboljim beach barovima, ali rijetko kada u vinarijama i destilerijama koje su pronijele svoj glas radi odlične rakije. Unazad nekoliko godina upravo se na tim mjestima pravi gin, ponovno zahvaljujući bogatstvu i raznolikosti klime koju Istra ima. Stoga smo se zaputili u okolicu Kaštelira, gdje smo u društvu Michaela Tasića iz Istarske kapljice i Marka Bratovića iz Count's drinksa uplovili u svijet istarskog gina.


Gin je nastao kao ljekovito piće koje su proizvodili redovnici i alkemičari diljem Europe, osobito u južnoj Francuskoj, Flandriji i Nizozemskoj, kako bi dobili aqua vitae od destilata grožđa i žitarica. Tada je postao predmet trgovine u industriji žestokih pića. Gin se pojavio u Engleskoj nakon uvođenja jenevera, nizozemskog i belgijskog pića koje je izvorno bilo lijek. Iako se ovaj razvoj događao od ranog 17. stoljeća, gin je postao široko rasprostranjen nakon slavne revolucije 1688. koju je predvodio William Oranski i naknadnih ograničenja uvoza francuske rakije.



Gin se danas proizvodi na različite načine od širokog spektra biljnih sastojaka, što dovodi do brojnih različitih stilova i marki. Nakon borovice, gin ima tendenciju da bude aromatiziran botaničkim/biljnim, začinskim, cvjetnim ili voćnim okusima ili često kombinacijom. Obično se konzumira pomiješan s tonikom vode u gin toniku. Gin se također često koristi kao temeljno alkoholno piće za proizvodnju aromatiziranih likera na bazi gina, na primjer džina od trnulja, koji se tradicionalno proizvodi dodatkom voća, aroma i šećera.

Gin dijelimo na nekoliko vrsta i to London Dry, Plymouth, Old Tom i Jenever, a također poznajemo mladi i zreli gin. U destileriji Istarska kapljica s ponosom je predstavljen najnoviji proizvod – Flying Goat. Koza je, dakako, simbol Istre, a gin je, kaže nam Michael Tasić, toliko dobar da postiže učinak uzleta. Doista, Flying Goat je savršen spoj visokokvalitetnog alkohola s borovicom (vrsta smreke) ručno ubranom na proplancima Ćićarije uz dodatak probranih i isključivo prirodnih biljaka i začina. Uz jak okus borovice, osjećaju se i okusi korijandara, kardamona i cimeta, a na kraju okusi agruma zaokružuju spektakl na nepcu.

Za uživanje u ginu pobrinuo se Marko Bratović, koji u Kašteliru vodi odličnu craft proizvodnju pića Count's Drinks. Za kušanje gina najčešće se koristi tonik voda, u čemu Count's Drinks prednjači ne samo u Hrvatskoj nego u široj regiji. Tonik proizvode od kore biljke chinchona, odnosno, kininovca. On je zaslužan za tu specifičnu gorčinu i aromu, ali Marko naglašava i njegovu poznatu ljekovitost te da kininovac blagotvorno djeluje na stanje cijelog organizma. Ovdje je i Ginger Beer, premium craft piće s reskom i pikantnom aromom đumbira koji dolazi iz Perua. Upravo je taj peruanski đumbir poznat po bogatstvu svog okusa. Duga je tradicija korištenja đumbira u ljekovite svrhe u cijelom svijetu, i poznato je da, najkraće rečeno, liječi organizam te smiruje um. Ginger Ale je rezerivran za one koji vole manje pikantnosti đumbira u odnosu na Ginger Beer, međutim i dalje zadržava bogat, prepoznatljiv okus.

Count's Drinks je možda najpoznatiji i po Gineti, piće koje izvire iz Istarske tradicije. Nekad je svako kućanstvo, pogotovo u središnjoj Istri, radilo gazirano piće na bazi borovice. S Ginetom možete iskusiti pravi, pomalo divlji miris i okus borovice, zato koriste isključivo plodove plave borovice s Ćićarije koja se pokazala kao najbolja. Idealno piće za osvježavanje, opuštanje ili druženje, ali i sastavni dio naše probe raznih kombinacija ginova koje smo kušali u Istarskoj kapljici. Pogledajte cijelu priču ovdje:




Recent Posts

See All
bottom of page