top of page

Vinski opus Ante Sladića

Kad bi se neki znatiželjnik zaputio u skradinsko zaleđe ili se provozao, poput nas, kroz mjesta magičnih imena poput Gaćelezi, Čista Mala, Piramatovci, zasigurno ne bi očekivao da se u jednom selu naiđe na tri vrhunske vinarije. Nas je taj put doveo u Plastovo u vinariju Ante Sladića, koji se baš ovih dana pozlatio nagradom na prestižnom Decanteru. Na samom rubu Nacionalnog parka Krka, u krajobrazu zadivljujuće prirodne ljepote, Ante Sladić radi vinske podvige svjetskoga glasa. Bilo je i vrijeme da ga posjetimo!

Svaka vinska priča daje malo osobnosti, malo ugođaja, te dobru kapljicu. Kod Ante Sladića sve to postoji, ali je nadograđeno zavičajnim osjećajima utkanim u svaku etiketu. Kameni dvor u Plastovu očekuje mnogobrojne goste koji su oduševljeni degustacijskim vođenjem. U tom lijepom ambijentu vina je počeo stvarati Marinko Sladić, a njegov sin Ante je preuzeo i unio svoju strast i stručnost agronoma i enologa. Na sve strane primjetan je starinski poljodjelski alat, a podneblje se iskorištava na održiv način pri čemu se u podrumu dobivaju monosortna vina, među kojima i neka koja se neće pronaći često u drugim vinarijama.

Brdašca iznad Skradina posjeduju jedinstvenu mikroklimu. Na visini od 250 metara susreću se podneblje rijeke Krke i utjecaj Jadranskoga mora, sa svježim noćima i osunčanim danima, puno vapnenca što daje mineralnost vinima, a sve u naoko škrtoj i kršnoj zemlji. Posjetili smo najnovije nasade vinograda, što je pravi inženjerski podvig, jer se moralo kopati duboko da bi se osiguralo dovoljno vode za loze. Sve za vrhunski proizvod u kojem se uvelike uživa!

Za Debit 2022, Ante Sladić je dobio Decanterovo zlato. Vinar se skromno smješka iza guste brade, ali s pravom mora biti ponosan na ovo vino koje se stvara na položajima sjeverno od Skradina, iznad rijeke Krke. Debit je iskonsko vino skradinskoga kraja, svježe, pitko, suho vino sa citrusnim aromama, a Ante kaže da se u njemu očituje spoj mora i kamena. Francuzi i Talijani su ga pili na hektolitre, uključujući maršala Marmonta kojega je povijesna i politička sreća navela da bude upravitelj Dalmacije u ime Napoleona. Debit se toliko cijenio da je bio i platežno sredstvo, a otuda i naziv. Sva vina Ante Sladića imaju predivne etikete dizajnera Damira Bralića, a Debita krasi stari zemljovid šibenske Zagore, sva ona mjesta koja se spominju u legendarnoj pjesmi još legendarnijeg Arsena Dedića „Posljednji tango u Đevrskama“.

Đevrske doista nisu daleke, ali pored samoga Plastova su Rupe, selo u kojem je rođena Arsenova majka. Plastovo ne spominje, što je možda i ljubomorno čuvana tajna popularnog kantautora jer je prava uživancija sjediti ispod velikih krošanja i praviti pauze između vinskih gutljaja uz odličan domaći pršut, sir i masline. Svugdje možemo vidjeti znak starinskih kliješta, kojima se nekoć stiskala peteljka i time se prekinuo dotok sokova za sušenje bobica. Pametni dalmatinski vinogradari su time smanjili kvantitetu ali dobili vrhunsku kvalitetu.

Kod Ante Sladića se mora probati opol od Lasine, jer malo tko radi vino samo od ove sorte. Lasina ima tanku kožicu koja omogućava dugu maceraciju od 24 sata, a upravo je to posebnost ovoga vina. Cvjetno-voćni miri skriva svježe, mineralno, elegantno i lepršavo vino. Sorta se u Dalmaciji naziva i crnom ružom, a ta elegancija je obitelj Sladić navela na još jednu poznatu Arsenovu pjesmu (da, slušali smo ga cijelim putem u autu), „Djevojka iz moga kraja“. Poznavatelji opusa znaju da se radi o djevojci koja je putovala vlakom s Perkovića preko Knina, pa je u posveti ovjekovječena etiketom s kolosijekom.





U liniji elegantnih i svježih vina našla se i Plavina, rođak Babića i Plavca malog i sin Tribidraga. Ovaj modrulj još je jedno fenomenalno vino iz Sladićeva podruma gdje odležava u hrastovim slavonskim bačvama 12 mjeseci. Voćno, začinsko, elegantno, svježe i sočno vino je pravog dalmatinskog karaktera, jako i blago istovremeno. Modra rijeka, kako mu tepaju, podsjeća na putanje jednog drugog modrulja, onog iz porodice morskih pasa koji sretno struji zadarskih i šibenskim arhipelagom, pa etika Plavine daje portret jednog takvog grabežljivca i zemljovid predivnih otoka.




U dvor Ante Sladića dolazi sve više ljudi. Pri dolasku naišli smo na veselu žensku družinu, no dani otvorenih podruma Šibensko-kninske županije dovode autobuse žednih posjetitelja, koji su u smiraj dana već zasigurno probali mnogo toga. Stoga se okrećemo liniji vina iz samog Plastova, gdje se blaga mediteranska klima prožima s hladnim noćima. U poljima i docima njeguje se kulturni krajobraz Krke, ponos skradinskog i šibenskog zaleđa, a u daljini se jedva nazire kameni zid Dinare koji označava siloviti kraj dalmatinskog podneblja.

Krećemo s Lasinom u svoj njezinoj punini. Dalmatinski Pinot Noir je zahtjevan, a daje male prinose. Nije čudo da su je mnogi poljoprivrednici napustili, ali kad se oplemeni starijim hrastovim bačvama dobiva se vino jedinstvene arome, elegantno, zavodljivo, kompleksno, slasno, voćno i cvjetno. Velik joj je potencijal odležavanja i nadamo se da će Ante Sladić sakriti par boca prije nego ih se dočepaju strastveni vinoljupci u potrazi za originalnim okusima. Lasina je „cvijet čežnje“, a stoga se na etiketi našao taj blistav cvijet Dalmacije, zajedno s vizurama Skradina i poznatog mu svećenika.

Skradinsko zaleđe je nezamislivo bez Maraštine. Macerirana 24 sata, Maraština Ante Sladića oplemenjena je finim talogom i slavonskim hrastovim bačvama što daje kompleksno, ozbiljno vino jakog tijela, ali sa svježinom vapnenačkog tla. Naravno da je ovo divno vino bilo i misno u šibenskom kraju, ali se moglo kupovati bez problema i u ljekarnama. Naime, domaći je puk u Maraštini vidio lijek, pa su ju prepisivali i liječnici. Znala se čuvati i preko 20 godina, „ka likarija“. Stoga je na etiketi šibenska katedrala, padobranac Fausta Vrančića, sam Krešimirov grad i Asklepijev štap.




Uz sva ova kušanja, nezaobilazno se toća kruh u maslinovom ulju. Isključivo je organski uzgoj ovih maslina, a posebnost klime daje bogata i intenzivna ulja. U ponudi su dva. Ekstra djevičansko maslinovo ulje od Oblice poznato je širom Dalmacije i paše uz gotovo sva jela. No ulje od sorte Krvavice posebnost je upravo skradinskog kraja. Mali su prinosi, ali visoka je kvaliteta ovog intenzivnog ulja u kojemu smo doista uživali. Gorko je i pikantno, možda i previše za svačiji ukus, ali je iskonsko i pravo oduševljenje u maslinarstvu! Odlična je sorta za rubna područja maslinarstva i u hladnijim predjelima i zasigurno ima lijepu budućnost uz malo truda.

Napokon odlazi i raspjevana ekipa, a prije posjeta tekućoj suvenirnici, uživamo u još ponekoj kapi likera. Ante Sladić radi dva likera na temelju vinovice i samoniklih i autohtonih trava u bližoj okolici Plastova. Crna ruža je liker od lozovače oplemenjen crnim vinom Lasinom i plodovima šibenskog zaleđa. U njoj su se našle višnja Maraska, divlji plodovi drenjine, šepurka, trnine, gloga i kupine. Crna ruža, naravno, označuje Lasinu, a lagan i sladak liker ima bogat okus koji traje. Za malo jači kraj, tu je Likarija, liker od lozovače oplemenjen Maraštinom te plodovima koštela, oskoruše, smokve, badema, žižula, smričke, rogača, a potom su tu i trave ružmarin, kadulja, pelin, koromač, smilje, lavanda, menta i med. Sve je to vrlo zdravo, pa stoga i naziv Likarija!

Svaki nadobudni poznavatelj dalmatinskih vina odsada će se morati skanjivati pred nama ako nije otišao do Ante Sladića. Prekrasna priča u jednom od najljepših predjela naše južne regije zaslužuje probrane goste koji će besprijekorno uživati. A mi dotle pjevušimo, „djevojka iz moga kraja, na usnama njenim kušam, okus prvih poljubaca, okus prvih oskoruša…“


OPG Ante Sladić

Plastovo, Sladići 29, 22222 Skradin,

DEGUSTACIJE tasting@antesladicvino.hr

+385 95 382 2036




Recent Posts

See All
bottom of page