top of page

Restoran Lika - Vrata Like


Tunel Mala Kapela razdvaja Liku od ogulinskog kraja i kontinentalne Hrvatske. Kada se prođe tunel na putu prema jugu, putnici će prvo zamijetiti restoran i hotel Liku. Mnogi neće ni znati da su se našli na mjestu predivne ličke gastronomije.


Ovaj hotel otvorio je bračni par Mile i Anamarija Binički 2014. godine. S Miletom pričamo u prisustvu dva voditelja hotela. Ivica Mesić je nekadašnji načelnik Općine Brinje, dok je Krešimir Javor stigao iz obližnjeg Otočca. Dok čekamo ručak, ispijamo prve čašice rakije, zbijamo šale i saznajemo fascinacije mnogobrojnih Koreanaca i Talijana koji u grupama dolaze u Hotel Liku na ručak. Ovdje nema šale – čak i Talijani kažu da bolju pizzu nisu u životu probali! Većina posjetitelja će uzeti gotova jela na ponudi, ali za grupe i pojedince se mogu naručiti lički specijaliteti. Mi smo imali jedinstvenu priliku probati tradicionalnu ličku hranu koja mami pogledom i okusom.

Prvo nas je zapanjila veličina ličke plate, na kojoj su se našle ličke pole (prepolovljene polutke krumpira koje su Ličani stotinama godina jeli kao glavni izvor energije), suhomesnati proizvodi poput kobasica, panceta i slanine, te domaći lički dimljeni sir i poznati lički škripavac koji oduševljava sve svojom svježinom i prepoznatljivim „škripanjem“ pod zubima. Ova veličanstvena plata može biti i ručak sam po sebi, s obzirom na tolike sastojke koje su Ličani dobro poznavali u svojoj prehrani. Dakako, meso nije bilo toliko zastupljeno, pa su se pole jele uz poneku slaninu i tek nešto sira, ali tako je možda bilo i slađe! Uz to smo probali divne čvarke, velike i masne, koji su lička preteča čipsa!


Planinski i krški predjeli Like teško mogu dati ideju o ribi, ali nedaleka rijeka Gacka daje svjetski poznatu pastrvu, koja se nekoć radila „po mlinarski“, uvaljana u kukuruzno brašno i pečena na svinjskoj masti. Ovakva poslastica se danas radi rijetko, ali pastrva je i dalje dobrodošla na lički stol. Naša je bila baš kakva i treba biti, sočna i meka iznutra, s hrskavom i slanom kožicom.

A što bi lički stol bio bez janjetine, tog simbola ličke gastronomije? Nama je pripremljena lička maramica, komadi janjetine pečeni zajedno s krumpirima i povrćem u papiru za pečenje, kako se ne bi izgubila sočnost. Ovo divno jelo odiše mirisom Like, janjetinom od ovce pramenke, krumpirom i povrćem koje čine okosnicu ličke prehrane od davnina. I dok za stolom razgovaramo o osobnim preferencijama ličke kuhinje, nije lako zaboraviti na tu plemenitu pramenku koja je odgojila generacije Ličana.


Nakon cjelokupne ličke gozbe, gotovo je nevjerojatno da se našlo mjesta i za knedle za šljivama, poslasticom koja se podjednako voli posvuda u kontinentalnoj Hrvatskoj, a osobito u Lici koja je poznata po svojim šljivama bistricama, nacionalnom ponosu hrvatskih voćara. Od nje se radi naširoko poznata lička rakija šljivovica koja upravo zbog bistrice ima svoj poseban okus.

A ukoliko prije puta trebate odrijemati, najbolje je odabrati jednu od 22 sobe s obje strane autoceste. Lako ih je pronaći, jer je Hotel Lika – vrata Like!

Restaurant Lika Jug / Lika Sjever Odmorište Brinje, autocesta A1 (Ili prilaz iz Brinja, Lovačka cesta bb)

+385 53 646 040 (Lika Jug ) +385 53 646 050 (Lika Sjever)

info@restaurant-lika.com

www.restaurant-lika.com

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page