top of page

Konoba Aquarius - kulinarski gušti Buja

Od 1988. se u Bujama odlazi na pizzu u restoran Aquarius. Ovo je najstarija pizzerija u Bujama koju zajednički vode Karmen i Josip Bepo Vorić, a vremenom se Aquarius pretvorio u lijepu istarsku konobu u koju često i rado navraćamo. Poznavatelji gastronomske scene sjeverozapadne Istre znati će da ovo nije samo obična pizzerija i konoba već sasvim posebno mjesto originalnih okusa.

Doprinosi tome pažnja prema opremljenosti kuhinje pa se tako ovdje pripremaju jela iz krušne peći ali i u modernom roštilju. Ova kulinarska spremnost ipak nije dovoljna za uspjeh Vorića. Prije svega radi se o tradicionalnoj istarskoj kuhinji koju je Karmen naučila od svoje majke Irene, u lancu ne prekinute kulinarske baštine istarskih Nona. Jednostavna su to jela istarskoga sela obogaćena modernim zahtjevima, prilagođena godišnjem dobu i okusima Bujštine.

Imali smo prilike kušati tjestenine s istarskim šugom, divljim gljivama po kojima je Bujština poznata, nezaobilaznim tartufima i šparogama. Sve se to ručno priprema u obliku zamamnih njoka, pljukanaca, fuža i raviola, redovito punjenih sirom. Ovakvi okusi daleko se razlikuju od industrijski proizvedene tjestenine i odišu povijesnom baštinom sjevernog Jadrana koji je lud za paštom svih oblika i načina pripreme.

Bepo nam sve to pripovijeda na zavodljivom istarskom narječju kojega se nikad ne odriče. U rukama mu je boca malvazije vinarije Vorić. Obitelj se bavi i vinogradarstvom u rodnoj i ne tako dalekoj Vižinadi. Loza je svetinja, govori nam Bepo i objašnjava kako se u njegovom podrumu mogu pronaći Malvazija, Chardonnay, Teran i Cabernet Sauvignon. Klasična vina istarskog terroira u zadnje vrijeme dobivaju istančan okus i miris kroz podrumarske vještine. S ponosom je to ostavština Nona Rika, koju nemilosrdno trošimo prilikom svake posjete, a nezaobilazno je i zadržavanje za šankom gdje se mogu naći domaće rakije i likeri iz bliže okolice.


Pažnja na kvalitetu namirnica dovela je bračni par Vorić do odluke proizvodnje od polja do stola. Imaju svoju pšenicu koja se melje u mlinu, a brašno se koristi za pizze i ostala jela. Osim pšeničnog, koristi se i brašno od pira. A razlika pizza od pirovog brašna je neizmjerna. Zbog ove vještine i predanost pizzerija Aquarius je nagrađena višestrukim nagradama u Italiji, što govori mnogo o umijeću izrade ovog vrlo talijanskog jela. Rijetko se može pronaći pizza od pirovog brašna a još rjeđe da se pir proizvodi u samoj kući! Pir je na sva usta hvalila i doktorica Crkve, velika prehrambena ikona srednjovjekovlja, sveta Hildegarda. Pizza od pira je pun pogodak, a o zdravlju ne treba ni govoriti!

Predanost domaćim proizvodima i poštenju prema gostu ocrtava se i u pripremi mesa. Ono je isključivo iz hrvatske proizvodnje, a priprema se na kaminu ispred gosta. Unutrašnjost konobe skladno je osmišljena kako se ništa ne može sakriti ispred posjetitelja. Dok su gostima gladne oči, na roštilju se priprema teleći kotlet, omiljeno meso bogate trpeze, koju skladno prate mediteranske mirodije poput kadulje, a sjajno se sljubljuje s raznim povrćem.

Za malo probranije okuse tu je ramstek sazrijevan trideset dana u suhoj komori, koji postaje fantazija uz čašu Vorićevog Terana ili Cabernet Sauvignona. Istarska konoba ne može postojati bez domaćih kobasica i ombola, tih mesnih užitaka najvećeg hrvatskog poluotoka koji su postali sredstvom zdrave ugostiteljske utrke za boljim mesom i još boljom pripremom. Pravi je gušt sjediti zimi u Aquariusu. Dok vani tuku bure i juga, gosti se griju uz kamin na kojemu se istovremeno pripremaju kobasice s domaćim kapuzom. Kud ćeš bolje! U Aquariusu se mogu naručiti i jela pod čripnjom, pa se ovdje majstorski radi teletina i hobotnica s domaćim krumpirom.

Raznovrsne slastice završetak su svakog poštenog posjeta Aquariusu, a Vorići se ponose sladoledom od vanilije s kuhanim teraninom i kupinama. Stručno osoblje s nevjerojatnom pažnjom pripremaju ove deserte od kojih sline cure, a svaki zalogaj traži povratak u Buje!




Konoba Aquarius

Digitronska 14, Buje

+385 52 773 417

http://www.aquariusbuje.com/

Fotografije: Konoba Buje


Recent Posts

See All
bottom of page