top of page

Kraljevsko pivo u kraljevskom gradu

U Kninu je Tomislav Jurčević stvorio pivo rezervirano samo za kraljeve! Kninsko pivo s ponosom nosi ime Kraljevsko pivo jer se nalazi, kako ime samo govori u kraljevskom gradu Kninu. Ispod moćne Kninske tvrđave, u samom jezgri staroga dalmatinskoga grada i preko puta crkve svetog Ante, otvorila se prva zanatska (craft) pivovara 2018. godine, a od 2021. nudi Kninjanima i njihovim posjetiteljima uživanje u Pilsneru i Pale Aleu.

Dok ljetna žega udara poznatom jačinom, kušamo ove perjanice Kninskog piva i razgovaramo s vlasnikom u njegovoj netom uređenoj kušaonici. Na visokim drvenim stolovima divimo se rezbarijama koje nude vizure Kninske tvrđave i samoga grada u njezinom podnožju, djelo gospođe Jurčević koja je i uredila ostale detalje interijera u slobodno vrijeme, kada ne spašava živote u kninskoj Hitnoj pomoći. I iako sat na zidu tumači da je svaki sat dobar za ispijanje piva, Hitna nema puno posla jer se radi ipak o probranoj publici koja cijeni svaku kap.

Za Pilsner Tomislav kaže da je opako pitko pivo savršenog omjera svježine i gorčine, s 4,7% alkohola. Jedinstveni okus svježine daje mu prirodna izvorska voda rijeke Krke koja se rađa na obroncima najviše hrvatske planine Dinare, duboko u dalmatinskom zaleđu, odakle je u 11. stoljeću vladao hrvatski kralj Dmitar Zvonimir u čiju čast ovo pivo i nosi ime Kraljevsko. Pivo je odlično prihvaćeno, toči se u vodećim kninskim restoranima i u nedalekom i vrlo otmjeno dotjeranom Pubu.

Pale Ale je pivo upečatljive arome i gorčine koja ostavlja ugodan osjećaj u ustima dugo nakon zadnjeg gutljaja, s 5,3% alkohola. Iznimno pivo voljeno je kod pravih ljubitelja zanatskog piva, kojih možda nema toliko u Kninu, ali koji će uvijek potrošiti sve zalihe Alea. Tomislav nam otkriva da na jesen planira napraviti Pale Ale po svom guštu, koje će biti nešto jače i bogato okusom.

Tomislav se sam naučio pivarstvu nakon što ga je potaknuo šurjak u Pleternici, koji vodi zanatsku pivovaru Franc. Nakon nekoliko pokušaja, pokazao se kao vrlo uspješan pivar, a želja za promocijom svoga grada donijela mu je prihvaćanje i poticanje gradske uprave i samih Kninjana. Na ponos kraljevskom gradu koji sada ima dodatnu priču po kojem može biti poznat. A taj ponos je međunarodan, jer sve više stranaca navraća u kušaonicu na svom putu otkrivanja Dalmatinske zagore.

Promidžbi Kninskog piva, koju vodi Tomislavova kćerka Anamaria, pridonosi i odlična etiketa na kojoj se nalazi stiliziran kralj Dmitar Zvonimir, vizure Knina, ali i glagoljica. “Hrvatska kronika” pripovijeda o Zvonimiru: “I za dobrog kralja Zvonimira bijaše vesela sva zemlja, jer bijaše puno svakog dobra i gradovi puni srebra i zlata”. Sigurni smo da je veselju pridonijelo i neko srednjovjekovno pivo, pa je stoga i Kninsko pivo na neki način nastavak tog veselja. Iz pet tankova mjesečno se puni 1500 do 2000 litara Pilsnera i Pale Alea, na radost pivopija, a svatko je dobrodošao na čašu ili dvije na slijedećoj adresi:

Kninsko pivo

Franjevački trg 5, Knin

Tomislav Jurčević | 097 673 9063

Anamaria Jurčević | 095 890 0925









Recent Posts

See All
bottom of page