top of page

Okusi Vižinade: Agroturizam Jadruhi

Agroturizam Jadruhi jedan je od najcjenjenijih i najpoznatijih agroturizama Istre. U svako godišnje doba, vlasnici i osoblje mukotrpno rade kako bi zadovoljili kulinarske hirove brojnih gostiju. Ono što opčinjava nije samo lijepo uređena konoba i visoki standardi kulinarske profesije, već prije svega znanje i vještina koja je vidljiva na svakom koraku, sjajno napravljena i predstavljena jela s namirnicama sa samog agroturizma i njegove neposredne okolice, te vrlo pristupačna vlasnička obitelj Šimonović koja izražava sve odlike istarskog sela. Zbog toga je agroturizam Jadruhi omiljeno odredište i stranaca ali i vrlo lokalnih domaćih gostiju koji očito ne prepoznaju nikakve turističke novotarije. U to smo se i sami uvjerili, a odmah ćemo reći da ćemo dolaziti u Jadruhe i dalje!

Iako je vlasnik Marko Šimonović bio bolestan prilikom našeg dolaska, obilato su nas dvorili konobari Daniele Lubiana i Karlo Močibob, a potom nam se pridružio i Markov otac, nekadašnji glavni i odgovorni čovjek ovoga imanja. Tamo gdje je danas konoba bila je nekoć štala. Životinje su zamijenile stolice s gladnim gostima, a središte sela Jadruhi, čijem imenu se ne zna porijeklo, postalo je prometno odredište ljubitelja seoskog turizma. U selu su svi Šimonovići, uz ponekog doseljenika, a kao i cijela Općina Vižinada, okruženo je vinogradima, maslinicima, voćnjacima i vrtovima.

Pijemo odličnu domaću bisku, prastaro piće koje su koristili istarski druidi za ulazak u trans (a i mi to radimo i dalje), te nestrpljivo čekamo što nam priprema chef Mauricio Altin. Prvi smo gosti ali se učas našla cijeli odred francuskih motociklista. Sasvim očekivana međunarodna ekipa počinje uživati u proljetnoj Istri, a dok chef bez pola muke kreće svoj dnevni rad, njegova pomoć Sanja Stevović nam priprema predjelo.

S jedne strane nam stiže carpaccio od boškarina, izdašno pokriven sirom, listićima tartufa i rigom. S predivnom crvenom bojom i priklano hladnim, ovaj carpaccio je još jedan plod suradnje s agencijom AZRRI koja uspješno ruši sve rekorde povratka istarskog goveda na poluotok i, što je još važnije, kao već prepoznati neizostavni dio istarske gastronomske ponude danas. Tartufi su svježi i čine odličnu kombinaciju okusa sa sirom i rigom. Čini se da su neizbježni, iako je Vižinada na rubu područja intenzivnog lova na tartufe.

Drugo predjelo je plata s pršutom, ombolom, kobasicama, skutom… sve proizvodi koji stižu s imanja. Pršutarna se nalazi tek par stotina metara udaljena od konobe a mirisan pršut nije preslan kao što se može pronaći u nekim konobama koje ciljaju na bocu vina više. Kad smo već kod vina, cijeli jelovnik slijedilo je domaći cuvee od terana i merota, voljenih istarskih sorti. Mesni zalogaji također imaju tek prstohvat soli što daje nepcima uživanciju u odlično pripremljenom mesu. Istarska kobasica je, kao i Istrijani sami, blaga i stvara uživanciju u ustima.

Na agroturizmu se ne proizvodi sir, ali ga se nabavlja u nedalekom OPG-u. Probali smo sjajan ovčji sir preliven kapima domaćeg maslinovog ulja. Bili smo oduševljeni pravilnim serviranjem sira, na sobnoj temperaturi, kada sir nije pretvrd i pusti sve svoje arome. Rijetko gdje će se naići na ovako pažljivo serviranje, što služi na ponos Jadruhima. Probali smo i sir s tartufima koji nema intenzivan miris, nije napastan, a tartufi se osjećaju tek u tragovima iako su vidljivo prisutni u samom siru. S domaćim kruhom, sirno zadovoljstvo je veliko! I skuta je s tartufima, te se lijepo sljubljuje blaga mliječnost s plemenitim gomoljem.

Ljubaznost osoblja i kvaliteta hrane mogu se ne samo osjetiti nego i vidjeti na zidovima konobe. Uz starinski kamin, gdje vatra pucketa i u toplije doba, mogu se vidjeti brojne nagrade koje je agroturizam dobio za svoje proizvode i usluge. Neizbježna je odlika i sezonalnost ponude, pa smo mi dobili juhu od šparoga koje stižu s OPG-a Montenese iz Motovuna, koji se nalazi tako reći preko brda. Gusta i slana juha daje okuse svježih šparoga, ali oduševljava i njokima od parmezana te naročito mirisom i okusom graška koje već odavno nismo probali. Grašak je, naravno, s domaćeg zemljišta, jer svaki drugi ne bi imao ove odlike. Zelena epopeja se dobro slaže s domaćim kruhom kojega radi majka vlasnika imanja. Šest do sedam štruca dnevno preko tjedna zamijeni i do 16 štruca vikendom, kada je u Jadruhima naročita gužva i ne može se proći bez pravodobne rezervacije!

Prije glavnog jela servirana nam je fritaja sa slaninom i sirom. Fritaja je složena od jaja s agroturizma, a koke koje ih proizvode možete vidjeti na odvojku kojim se od magistralne ceste dolazi u Jadruhe. Luk je prvo pirjan na svinjskoj masti, dodaje se malo šparoga, sjajna domaća slanina i nerazmućena jaja – obrok je to za pobjednike u bilo koje doba dana!


Za glavno jelo pripremljena nam je špaleta, a recept koji drže Jadruhi donijeli su ovom agroturizmu šampionsku titulu na ocjenjivanju špalete u Vodnjanu u travnju 2022! Za neupućene, špaleta je starinsko istarsko jelo, polusušena svinjska prednja plećka koja se suši kao i pršut ali puno kraće – od prosinca do Uskrsa. Naime, tradicionalno se špaleta jela u uskršnje jelo. Reže se na fine fete i prži na maslinovu ulju. Chef Mauricio ju je pripremio s puno ružmarina i ponešto češnjaka, te servirao u maslinovom ulju uz palentu. Mekana špaleta s predivnim i aromatičnim okusima jednostavno se mora probati u ovom agroturizmu, a toćanje kruha u ulju je neizostavni podsjetnik na upravo probano jelo!

Uz malu bocu teranina sladimo se prekrasnim cheesecakeovima s čokoladom i šumskim voćem, dok razgovaramo sa starijom generacijom Šimonovića o tome kako je nekoć bilo u Jadruhima, u Vižinadi, u Istri. Teme skaču kao na tvorničkoj traci, a istom brzinom se trusi ukusan teranino koji se nudi zajedno s biskom, medicom, višnjevačom i drugim slatkim rakijama ovog podneblja. Jadruhe ostavljamo s neizmjernim zadovoljstvom, a isti užitak mogu dobiti svi koji posjete ovo mjesto:

Agroturizam Jadruhi

Jadruhi 11, Vižinada

+385 52 446 184Recent Posts

See All

댓글


bottom of page