top of page

Restoran Histria - gušti Funtane

Restoran Histria jedna je od gastronomskih legendi Funtane. S respektabilnom tradicijom od 1993. godine i u vlasništvu obitelji Fabris, ovaj restoran je iskaz kulinarske tradicije Funtane kao staroga ribarskoga i poljoprivrednoga mjesta. Da se radi o pravim istarskim zalogajima može se vidjeti već u samom eksterijeru, gdje se mogu pronaći maleni istarski kažuni i prikaz koze, a nedaleko je i mala kapelica posvećena Majci Božjoj, sve ovjenčano maslinama i brižno održavanom travom. Kroz restoran nas vodi Mario Fabris, veteran istarskoga turizma, koji nas je ovom prilikom počastio jelovnikom unutar manifestacije Funtanjanski gušti.

Mario Fabris se počeo baviti turizmom u Plavoj laguni 1968. godine, a već iduće godine radi u ugostiteljstvu sve do 1981. godine. Idućih desetak godina vodi restoran i zabavni centar u Plavoj laguni. Potom otvara restoran Histria sa svojom obitelji koja i dalje radi ovdje: supruga vodi računovodstvo, a dva sina vode svakodnevno vodi restoran. Šjor Mario nam kaže: „Oni su šefovi, a ja sam direktor!“ Priča klizi poput biske koju veselo pijuckamo za stolom u vrlo lijepo uređenom interijeru.

Uskoro nam dolazi i prvo predjelo, zamamni riblji tartar od brancina na posteljici od avokada, blag bakalar tučen u samom restoranu, te marinirane srdele. Maštoviti riblji jelovnici u Histriji nisu slučajni, jer je Funtana od starine znana kao ribarsko mjesto. Danas riba dolaze najviše s tržnice u Puli jer lokalnih ribara u Funtani ima sve manje, ali svaki znalac morskih plodova će jasno prepoznati svježinu na stolu.

U zadnje vrijeme je Histria prepoznata po svatovima, raznim obiteljskim i prijateljskim druženjima. Restoran radi cijelu godinu izuzev siječnja i veljače, što doprinosi značajno dugoj turističkoj sezoni. Za razliku od većine hotela i velikih poduzeća, ovakvi ugostitelji doista žive krilaticu o produžetku sezone koja bi barem u Istri trebala biti cjelogodišnja činjenica. Mukotrpan rad takvih restoratera trebao bi biti prepoznat od strane cijele turističke industrije.

Kao drugo predjelo, poslužene su nam dobro poznate istarske delicije: istarski pršut, kobasice, ombolo, pancela, i sir. Sve osim sira radi obitelj sama, prema starim navadama istarskih obitelji. Pričamo mnogo i o (ne)mogućnostima povratka veće količine blaga u Istru koja najveći dio mesa dovozi iz Slavonije i drugih krajeva Hrvatske. Nije to loše, i dalje je hrvatsko meso na tanjuru, ali očito postoje razlike u podneblju i prehrani stoke.

„U Funtani imamo dobro vino, dobru ribu, mi smo poljoprivredno-ribarsko mjesto u kojem se može dobro pojesti i dobro popiti osam mjeseci u godini, ne samo tri mjeseca, koliko kampovi u okolici rade“, s ponosom na govori Mario Fabris. U to smo se i sami uvjerili, kušajući odličnu malvaziju malo poznate vinarije Prekalj. Pogled nam skreće na hladnjak u kojemu se suši odležano meso. Najmanje četiri tjedna je potrebno odležavati, a najbolje je ako se može održati dva do tri mjeseca. Histria je time jedan od ne toliko brojnih restorana koji nude aged meat.

No i svježe meso je odlično u Histriji, a mi smo kušali svinjski filet ovijen pancetom i poslužen s povrćem. Bogatstvo ovih okusa izražava svo ugostiteljsko umijeće obiteljskog posla, a ponajviše gospodarice kuhinje Ankice Leko koja pokazuje golemu požrtvovnost i ljubav prema gastronomiji. Ova žena svaki radni dan provodi duge sate u kuhinji, na nju se gleda kao na člana obitelji, a iz njezinih ruku izlaze slasni zalogaji u kojima uživaju domaći i strani posjetitelji.

Riblji jelovnik je također maštovito predstavljen. Kušali smo filet orade na posteljici od sipa, uz sjajnu palentu, a kao dodatak su ovo jelo obogatili lignjama. Oradi se tepa da je kraljica svih riba, izdašna i zahvalna za kulinarstvo, omiljena na Jadranu, koju su stari Rimljani nazivali Venerinom sveticom. Svu puninu okusa daje i filet brancina u škartocu, pripremljen zajedno s krumpirima i povrćem. Gastronomski rođak oradi podjednako je omiljen, što nas uvijek podsjeća na staru priču Korčulanina koji je žalio na samrtničkoj postelji što će umrijeti a neće doznati je li bolja orada ili brancin. Smatramo da se odgovor neće pronaći još dugo.

Za sav ovaj posao potrebna je i vjera, a obitelj Fabris ju ne skriva. Iskustva s božanskim navela je šjor Marija da sagradi predivnu malu kapelicu uz restoran, a ova predanost se potom vidi i u svim drugim poslovima restorana. Sam interijer je ukrašen lijepim svetačkim i biblijskim slikama koje daju posebnu čar.

Za kraj našeg boravka kušali smo čokoladni semifreddo, koji uz kavicu daje zaokruženo gastronomsko iskustvo Funtane. Za sve drugo valja poći u središte ovog istarskog mjesta i uživati u gostoprimstvu obitelji Fabris:

Restoran Histria

Istarska 23, Funtana

+38552445058Recent Posts

See All

コメント


bottom of page