top of page

Teskera - vino dinarskog krša

Updated: Jul 17, 2023

U samom središtu Vrlike nalazi se vinarija Teskera. Žedni putnici ju mogu upoznati kao prvu atrakciju ovoga gradića jer se nalazi tik do autobusnog kolodvora, otvarajući vinoljupcima lijep uvid u tradiciju vinarstva podno Dinare. Dočekuje nas vlasnik vinarije Cvitko Teskera, Kijevljanin koji se među rijetkima vratio vinarstvu kao gospodarenju škrtom zemljom u svom kraju. S ponosom svoju vinariju naziva suvremenom u prastarom krškom kraju.

U dinarskom području se sadio Debit, Maraština, Lasina i Plavina, a ove sorte i danas krase vinograde oko Knina, Drniša, pa sve do Šibenika i Sinja. Šibensko-kninska županija je nekoć bila vodeća dalmatinska regija po proizvodnji vina. Između Knina i Vrlike se nije sustavno pazilo na održavanje sorata, pa su došle i mnoge loze iz Slavonije i Vojvodine koje su donosili ljudi prije, a osobito nakon Drugog svjetskog rata, koji su u tim dalekim krajevima pronašli bolje poslove i životne uvjete.

Cvitkov djed Nikola je imao vinograde. Zvali su ga Saradžija, jer je volio obrtničke poslove, pa je vjerojatno radio i čizme, a kako su tada prevladavali turcizmi, nadimak se zadržao. Svaka kuća u Kijevu je imala loze, a naš domaćin se prisjeća djetinjstva kada je na stolu bio bocun od dvije litre vina koji se nadopunjavao kad god je ponestajalo. Muškarci i žene su redovito pili vino, pa su i djeci dali koju kap, „za snagu i zdravlje“.

Prije nego se predao lozama, Cvitko Teskera je bio novinar, glavni direktor Radija Velika Gorica. Služio je i kao Vladin povjerenik za Općinu Kijevu, a nekako u to vrijeme je s bratom Stipom inicirao izgradnju punionice vode na Cetini, koja je danas jedna od vodećih hrvatskih punionica. Braća su je prodali nakon što više nisu mogli ulagati, ali ostala je savjest o čistoj, bistroj i hladnoj vodi dinarskog krša.

Cvitko Teskera je obnovio stare vinograde u Kijevu, podno Kozjaka, gdje se klima vitikulturalno ne razlikuje mnogo od one u Drnišu, na jugozapadnim padinama Promine. Tu se danas nalazi dva hektara vinograda, a Teskera je postao jednim od vodećih vinara dalmatinskoga zaleđa. Kad se počeo ozbiljnije baviti vinarstvom, preuzeo je u Vrlici 2008. godine zgradu bivše zadruge u kojoj su se nalazile tri velike betonske bačve. Ovdje je bila otkupna stanica grožđa, ali i ostalog bobičastog voća poput kupina i malina.

Zanimalo nas je i podrijetlo imena Teskera, pa nam Cvitko priča kako je neki daleki predak otišao u Bosnu gdje ga je zaustavio neki Turčin. Kako je sa sobom imao konja šarca, Turčin mu je predložio da ga mijenja za brdskog bosanskog konjića i teskeru (propusnica, putovnica). Tako je kijevski predak mogao slobodno prelaziti granicu i trgovati. Prije 350ak godina, kada su ovi krajevi oslobođeni od Osmanlija, a Venecija zagospodarila i vratila zapadne civilizacijske obrasce, počelo je popisivanje prezimena. Mnogi su imali nadimke, pa je rečeni predak rekao da je on Teskera. Tako je ime ostalo. Zanimljivo, i talijanski jezik ima isti turcizam, jer se iskaznica kaže tessera.

Vinarija Teskera se uglavnom bazira na crnim sortama. Radi se Merlot i kupaža Merlota i Caberneta Sauvignona, a lokalnu draž čini Didovo crno koje se sastoji od domaćih sorata Plavina i Lasina crna. Od bijelih vina se ovdje proizvodi Pošip i Debit, a povremeno i Maraština. Kušali smo gotovo sva vina, ali su nas se dojmile crne sorte. Dio vina se izdvaja i odlazi u hrastove bačve, a trud se cijeni: Teskera je šampion bijelih vina na sajmovima u Benkovcu i Skradinu, a uvijek se traži boca više u ponajboljim zagrebačkim restoranima. Boce krase sjajne etikete, minimalističke a duboke u svojim zagasitim bojama.

Nekako odražavaju i Didovo crno, koje nudi odlično vinsko iskustvo bez mnogo tanina, ali s puno čvrstoće. Idealno za bogatija jela, ovo je kreposno vino u kojemu se zrcali priroda ljudi, meki iznutra a tvrdi izvana, istovremeno glasni i škrti na riječima. Osobito nas se dojmio Merlot Barrique 2014., s 13 posto alkohola, vino punog tijela, aromama višnje, blagih tanina i dugotrajnog okusa. Odlično za peku u konobama Kijeva i Vrlike ili pak uz neki tvrdi sir spravljen od ovaca i koza koje pasu na dinarskim padinama.

Oni koji pretjeraju ne moraju daleko od kijevskih vinograda. Obitelj ima apartmane Cvitkovi dvori koji će zasigurno zadovoljiti ljubitelje ruralnog turizma u krajobrazu nestvarne prirodne ljepote.

Vinarija Teskera

Trg dr. Franje Tuđmana 7, Vrlika

+385 98 316 806

Fotografije: Taste of Adriatic & Vinarija Teskera








Recent Posts

See All
bottom of page