top of page

Mio Corazon - Srce Španjolske


Gospođa Marčela Kolman opčinjava svakog posjetitelja. Obučena sva u crno kao da je maločas stigla iz španjolske mesete i donijela sve najbolje iz ove iberijske zemlje. A Mio Corazon je doista kutak Španjolske u srcu Zagreba i mami goste već samim svojim izgledom na cesti. Ulaskom u ovaj tapas bar ujedno postajemo dio španjolskog srca i duše koje je Marčela donijela sa sobom nakon desetljeća provedenih u Barceloni.


Uskoro sjedimo ispod sušenog bilja, češnjaka i papričica, okruženi tipičnim starinskim španjolskim namještajem, slikama i uporabnim predmetima koji dolaze iz Španjolske, Hrvatske, pa čak i od samih gostiju koji redovito dolaze ovdje, očito pokušavajući stvoriti vlastiti dnevni boravak u ovom ugodnom interijeru. Pred nama je plata tapasa i osvježavajuća sangria. Sangria je aromatizirano vino koje se obično radi od crnog, ali i od bijelog vina. Obično se u Španjolskoj pravi s narančom ili nekim drugim voćem. Mladi Hrvati se obično sretnu sa sangrijom za vrijeme svojih maturalaca po Španjolskoj, kada su prva alkoholna iskustva ovjekovječena ovim blagim pićem. Osim klasične sangrije, u Mio Corazon se može probati još devet drugih čiji su recepti nastali u kući.

Među njima su tri sangrije sa crnim vinom. Corazon je napravljen sa šumskim voćem i đumbirom, Gitana s jagodom i bosiljkom, dok je maštoviti Te Odio sasvim suprotan značenju (u prijevodu znači Mrzim te, ako niste već naučili ove klasične riječi iz meksičkih sapunica) jer je sastavljen od toplih sastojaka višnje, cimeta i klinčića. Najbazičnija sangria od bijelog vina je Blanco, sa sezonskim voćem, a Marčelina mašta je stvorila Chiquititu s breskavama, kao i Bruju (koja se pije topla) s jabukom, medom, cimetom i anisom. Tropical je s neizbježnim ananasom, a Voodoo je posebna sangria koja uključuje super tajne sastojke iznenađenja, a koji gosta pretvara u zombija. Za one koji se boje zombija, tu je i Virgin Maria, bezalkoholna sangria. Nemojte se bojati ako dobijete cijelu bocu tekile na stol. Radi se o običnoj vodi, zbog čega su neki članovi naše ekipe od ekstaze došli do melankolije u samo par sekundi.


Mio Corazon, odnosno Moje srce u prijevodu, odmah govori o ljubavi. A ljubav je doista i stvorila ovo mjesto, u susretu Španjolca čileanskih korijena Julia i Marčele u Barceloni. Julio je u katalonskoj prijestolnici radio kao DJ u jednom noćnom klubu gdje je Marčela dolazila. Upoznali su se, a ostatak priče je svima prepoznatljiv. Nije trebalo dugo da ga Marčela nagovori na preseljenje u Zagreb, gdje žive i dišu i hrvatski i španjolski. Hrvati i Španjolci imaju dosta sličnosti – i jedni i drugi se vole družiti, otvoreni su, a posebno su odani isprobavanju jela. Zbog toga je tapas bar odmah došao na um ovom bračnom paru. Marčela se bavi kuhinjom, a Julio odabirom glazbe.

Latinoamerička veza očituje se u mnogim i većinom poznatim koktelima, kao i u chupitosima, odnosno po naški tekilama u raznim kombinacijama. Sezonsko voće i povrće nađe se i u smoothieima. Dolazak u španjolski tapas bar sa sobom uvijek nosi i uživanje u pivi (osobito obratite pozornost na San Miguel), a osobito u vinu. Prevladavaju crne sorte Rosario (nekad misno vino, bogato okusom voća i sladora, koje se može uživati uz blažu hranu), Monte Plogar (odlično vino iz regije Cariñena, snažno i s notama šumskog voća, idealno za snažnija mesnata jela), Cabernet Tempranillo (glavno španjolsko crno vino s voćnim i orašastim okusima) i El Chocolatero (bogato i intenzivno vino iz Aragona), a jedna bijela butelja u ponudi je Paco do Bispo, koje doduše nije španjolsko već portugalsko vino, ali sve ostaje u granicama Iberijskog poluotoka.


Maleni zalogaji dio su duge tradicije španjolskog načina života, te potrebe barem malo jednostavne hrane koja upotpunjava mnogobrojne susrete. Većina ovih zalogajčića nastaje u kreaciji Marčele, iako su Hrvati (kao i svi narodi) ponešto konzervativni kod novih okusa. Najbolje prolaze tapasi rađeni s pestom od rikole, paški sir sa sušenom rajčicom, feferonima i maslinama. Među drugim tapasima nalaze se oni s pršutom, inćunima, tunom, hummusom, kobasicom, tikvicama, bućinim sjemenkama, marelicom, mozzarellom i špekom. Ovako širok izbor je očito i prikaz najboljih opcija tijekom godine.

Razvijeniji okusi uključuju tapase s jajima, ciklom, papriom, sirom i džemom, morskim plodovima, lososom, artičkom i brie sirom, zelenim mariniranim rajčicama, jetricama, začinjenim sirom i gorgonzolom. Naravno, uvijek je moguće napraviti vlastiti tapas, sa sastojcima koji najbolje pašu. Slatka ponuda u Mio Corazon je uvijek iznenađenje. Kolači se pripremaju od sastojaka koji su tog trenutka u hladnjaku.

Preko puta Mio Corazon nalazi se i bar u sastavu restorana. Radi se o sasvim posebnom baru, koji najviše podsjeća na meksičku tradiciju Dana mrtvih (Dia de los Muertos). Mnoštvo lubanja i skeleta podsjećaju na Meksiko, ali osim toga ovdje se mogu vidjeti likovi iz akcijskih crtića, Barbike, Hello Kitty i razne druge igračke. Sve to odražava trajnu igru u kojoj žive Marčela i Julio, koji sretno proživljavaju svoje zajedništvo u ljubavi i šire pozitivan duh među svojim gostima. Svaki dolazak u Mio Corazon, pa makar na čašu Sangrije i krišku tapasa okrijepiti će vas duhom prijateljske i emotivne Španjolske.

Tapas Bar Mio Corazon Radićeva 16, Zagreb marcela012479@hotmail.com 00 385 91 621 7763 https://www.facebook.com/pg/miocorazonzagreb

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page