top of page

Rosinjola - dom vrsarskog ulja

Iznad legendarnog Limskog kanala se stoljećima nižu maslinici. Među njima se i danas može pronaći maslina rosinjola, autohtona sorta masline u Istri koja se danas još zadržala u uzgoju oko Vrsara, Rovinja i Vodnjana. Njeno ulje ima intenzivan miris, izražen pikantan okus i umjerenu gorčinu, a vrsarska obitelj Radovčić rosinjolu smatra svojim najboljim maslinovim uljem, unatoč tome što je to sitna maslina i teška za berbu.

Kako bi pokazali i drugima zašto je to tako, bračni par Paola i Hrvoje Radovčić otvorili su kušaonicu maslinova ulja koju su nazvali upravo Rosinjola. Kušaonica se nalazi u samome srcu staroga Vrsara, preko puta općine, u srednjovjekovnoj mediteranskoj ljepoti koja je nadahnula za slamanje srdaca i slavnog Casanovu. Dok pijemo fenomenalnu slatkasto-pikantnu rakiju od agruma i feferona, djelo Patrika Marasa iz Vrsara, upoznajemo se s linijom ulja Ursaria, što je staro ime Vrsara, odnosno s uspjehom desetogodišnjeg bavljenja maslinarstvom koje je rezultiralo i s tridesetak nagrada. Nije nimalo iznenađujuće, stoga, da su Radovčići ušli u Flos Olei 2020, najprestižniji godišnjak maslinovih ulja na svijetu.

Romantični Limski kanal pruža sjajne mogućnosti za maslinarstvo, pa tako i za 22 hektara maslinika koje Radovčići obrađuju bio-metodama. Hrvoje nas odmah zaustavlja u mislima koje se zaustavljaju na vizijama maslinarstva bez pesticida i ostalih kemijskih „pomagača“. Saznajemo sjajnu priču koja bi trebala nadahnute brojne maslinare. „Bio-proizvodnja je rad s prirodom, a ne protiv prirode“, kaže Hrvoje Radovčić koji uz prirodna gnojiva u masliniku koristi i stabla smokve, začinsko bilje i ostale prirodne metode koje pomažu nastanku čistog ulja. „Naše ulje je čisto jer proizlazi iz prirodnog okruženja, a ne samo zbog nedostatka pesticida“, napominje Hrvoje dok toči u plave degustacijske čaše prve uzorke koje ćemo kušati.

Sva ulja u Rosinjoli su ekstra djevičanska, a u ponudi su rosinjola, istarska bjelica, leccino i blend ovih sorata. Uz to, rade i začinsko maslinovo ulje s čilijem. U prostoru za prezentaciju ulja nalaze se i lokalni proizvođači, od kojih smo mi ponajviše cijenili vina Pilato, dok će mnogi prednost dati sjajnim novim craft pivima iz istarskih gradova. Putovanje maslinskim okusima započinjemo s leccinom, „slađim“ uljem koje oduševljama bademovim i cvjetnim mirisom i gorkastim i bademastim okusom. „Ljudski mozak zna što je dobro po njuhu, a nama njuh kaže da ulje mora mirisati po zelenoj maslini, prirodi, pokošenoj travi“, tumači nam Hrvoje i nadodaje da se različita ulja sljubljuju s različitim jelima, a osnovno je pravilo – što blaže ulje, to blaža hrana. Leccino, primjerice, je sjajno ulje za riblja jela.

Istarska bjelica je kraljica gorčine i pikantnosti. Ovo je zeleno ulje, koje ima miris po pokošenoj travi, pa čak i primorskim borovima, a u okusu se osjeti gorki badem, rukola i zeleni papar. Dok isprobavamo ova ulja, Paola Radovčić nam na stol donosi bruschette spravljene od lokalnih proizvoda. Uz sočno ljetno povrće, tu se nude i bruschette s plavom ribom te s istarskim pršutom, sve uz dodatak svježih smokvi i badema.

Zaokruženi i gorki blend bjelice, buže, rosinjole i leccina je također sjajno ulje za istarske jače večere, a da u tome ne griješimo potvrđuje nam i Hrvoje, inače inženjer agronomije, koji je i sam pobornik takvih mješavina koje u maslinarstvu dostižu razine enoloških kupaža. Ovaj uspjeh bio-maslinarstva prepoznao je vodič Flos Olei za 2020. godinu koji preporuča ovo ulje s predjelima na temelju grahorica, riblji carpaccio, pileće salate, pečeni krumpir, povrtne juhe, paštu sa šparogama, brudet, pečene sipe, zečetinu, roštilj, kao i uz kozji sir.

Dok razgovaramo, iz otvorene kuhinje proviruje Izabela Janković, Paolina majka koja priprema slastice za posjetitelje. Iz njenih ruku dolaze predivni kolači, u što smo se i sami uvjerili uživajući u predivnom smokvenjaku s datuljama i orasima. Skladna obiteljska priča tako spaja sve lokalne gušte u kojima može svatko uživati prilikom posjete Vrsaru.




Rosinjola

Trg Degrassi 14, 52450 Vrsar

+385958171544

paola.jankovic@gmail.com

https://rosinjola.eatbu.hr/



0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page