top of page

Okusi otoka Krka u restoranu Maris

Updated: Oct 12, 2021

Maslinovo ulje jedan je od najpoznatijih proizvoda otoka Krka. Od pamtivijeka se sade maslinici na otoku, posebno na njegovoj zapadnoj strani, oko samoga grada Krka, te oko Punta. Maslinovi putevi odavno su postali turistička atrakcija i odlična šetnja u proljeće i jesen, a nisu bez razloga stari Rimljani Krk zvali Insula Aurea odnosno Zlatni otok. No, napraviti slijed jela koji bi odražavao tradiciju maslinarstva na otoku Krku malo je teže. Za to se pobrinuo chef Dalibor Perinčić u restoranu Maris, koji je ponosni gastronomski dodatak Kampu Omišalj!

Maris je, na poticaj Turističke zajednice Omišalj-Njivice, odlučio ponuditi niz jela na temelju sezonske namirnice i u suradnji s krčkim proizvođačima. Tako će studeni i prosinac biti u znaku bakalara, dok će se na proljeće zasigurno ovdje naći i šparoge. Uzbudljiva cjelogodišnja kulinarska priča na sjevernom vrhu otoka Krka je pun pogodak, a Omišlju daje važnu gastronomsku točku za ljubitelje domaćih okusa. Dok slušamo ove ideje, koje nam izlaže Ana Buovac, šefica recepcije, uživamo u prvoklasnoj biski i razmišljamo kako je pogled na vanjski bazen i Rijeku preko puta Kvarnerskog zaljeva prekrasan čak i kad kiša pada, a kamoli kada zasja sunce.

Na stol nam dolazi svježa tuna rezana na sashimi način, na pestu od raznih domaćih maslina, u kojima se nalazi nježno paprena daikon repa, uz reducirani soja umak sa strane. Svježina i pun okus tune su besprijekorni, a kako i ne bi kad se tuna lovi u neposrednoj blizini Omišlja. Ovaj dio Kvarnerskog zaljeva je dublji i odgovara tunama, pa se ovdje održava svake godine Big Om, jedno je od najstarijih i najvećih ribolovnih natjecanja u nas koje se specijaliziralo za lov velikih riba. Tako se u Marisu spojio okus jadranske tune, koja se na Kvarneru tradicionalno lovi tunarama s obale, i japanskih okusa, koji odražavaju vjerojatno najpoznatiju svjetsku kuhinju koja koristi tunu kao glavni sastojak. Pesto je pun okusa masline i sljubljuje se u predivno morsko predjelo. Uz tunu sjajno ide Trojišćina, autohtono vrbničko vino iz poznate vinarije Šipun Ivice Dobrinčića.

Ruku na srce, Krk je poznat po maslinama, ali rijetko i po nekom poznatijem maslinovom ulju. Velika je to šteta za otok tako povijesno vezan za maslinike. Oni su danas vrlo parcelizirani, te se proizvodi niz različitih maslinovih ulja. Sretni su oni restorani koji imaju vlastitu proizvodnju ulja, dok se ostali moraju snalaziti. Za ozbiljan restoran kao što je Maris, važno je imati vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje u većim količinama, pa su se odlučili za dalmatinsko ulje iz Masvina u Polači. Iako se nalazi usred kampa, Maris je a la carte restoran za doručak, ručak i večeru, na usluzi gostima koji noće u stotinjak mobilnih kućica hrvatske proizvodnje. Omišalj ovime dobiva sjajan kamp, čiji je restoran otvoren svakome tko navrati. Ujedno je to još jedan korak prema razbijanju negativnog imidža, s obzirom da prosječan Hrvat razmišlja samo o tankerima i nafti kada se spomene Omišalj, a radi se zapravo o prekrasnom starom gradiću i ugodnim turističkim sadržajima u njegovoj okolici.

Krk je poznat i po sirevima, pa nas je oduševio quiche od prhkog tijesta s ovčjim i kravljim sirevima, na kojoj je poslužena selekcija mariniranih maslina s aromatičnim maslinovim uljem. U ovoj poslastici kriju se tri krčka sira: Otočan (iz proslavljene krčke sirane Magriž u mjestu Kornić), Ricotta i kozji sir iz lokalnih OPG-ova. Predivni i nenapadni sirevi se sjajno spajaju u topli quiche, a masline samo pojačavaju ovu krčku majstoriju.

Sirarstvo je nusproizvod dugovjekog stočarstva na otoku, a posebno ovčarstva. U središnjem dijelu otoka Krka, ponajviše na visoravnima oko mjesta Vrh, Kras i Kornić, pase na stotine ovaca i tu nastaje poznata krčka janjetina. Kao zalog tome, Maris je ponudio meso krčkog janjčića kuhanom na laganoj vatri čak deset sati i onda pečenog na niskim temperaturama i fino začinjenog s umakom od naranče i meda. Za prste polizati! Kao prilog je poslužena krustava „zemlja“ od maslinovog ulja, za koju smatramo da je zaista najbolja zemlja koju smo do sada probali! Ovo je jako lijep i maštovit odabir prikaza spoja janjetine i maslina, jer su kuharski majstori zasigurno imali mnogo mašte i vizualnih rješenja koji odražavaju otok Krk. Uz janjetinu smo pili crno vino Sušćan ili Sansigot, još jednu perjanicu vinarije Šipun.

Sam Kamp Omišalj brine o ovcama, kao i magarcima, ponijima, kozama i kokošima koji se nalaze na poljoprivrednom zemljištu u okolici kampa. Tako se stvara plodan i održiv izvor namirnica, jer nisu samo meso, mlijeko i jaja koji stižu odavde, nego i povrće. Sve to završava u kuhinji koja je otvorena gostima, čineći objed odličnim iskustvom s pregledom svih sastojaka jela. Ovdje se rade kulinarske majstorije i slatke završnice putovanja otočnim okusima, a u našem slučaju je to bio Olive brunch lemon cake, biskvitni kolač s mousseom od limuna i glazurom od bijele čokolade i laganim maslinovim uljem, predivno aranžirano u desertno savršenstvo.

Svakako ćemo iščekivati nove jelovnike iz restorana Maris, a njih možete i sami isprobati ako dođete u Kamp Omišalj:

Camping Omišalj

Vodotoč 1, 51513 Omišalj

+385 51 588 636

omisalj@hadria.biz

https://www.campingomisalj.com/







Recent Posts

See All
bottom of page