top of page

Putevima okusa otoka Krka

Updated: Jan 7, 2021

„OD OKUSA, DO OKUSA“ naziv je gastro manifestacije kojom su turističke zajednice Malinske, grada Krka, Baške, Punta, Vrbnika, Dobrinja, Omišlja – Njivica, a predvođene turističkom zajednicom otoka Krka i u suradnji s poduzećem Abisal, najavile manifestaciju KRK FOOD FEST: OKUSI PROLJEĆA:

http://www.krk.hr/dogadanja/Krk_Food_Fest


Kao stvoreni za taj zadatak, u ulozi degustatora i promotora našli su se prekaljeni i iskusni članovi kluba Gastronaut te novinari iz sedam zemalja koji su oduševljenjem te mladenačkom energijom krenuli put dvadesetak ponajboljih ugostiteljskih objekata otoka Krka uključenih u navedenu manifestaciju da bi najprije probali, a onda i vas izvijestili o onom najboljem što otok nudi. A bogme nudi...

Potpisnik ovih redaka nije bio u mogućnosti svjedočiti posljednjem danu gostovanja Gastronauta u Klimnu, Omišlju i Njivicama te Vam prenosim dojmove sa facebook portala Gastronaut.hr :


U sklopu Krk Food Fest: Okusi proljeća, u restoranu Žal u Klimnu Island omogućili su turističkim i gastronomskim novinarima, da iz njihove ponude kušaju: Morski vrt - riblji mus u kornetu s algama; Domaće zelene raviole sa špinatom, skutom i guanciale pancetom; Crvenu bio rižu s kaneštrelama i kozicama; Goveđe obraze u aceto glazuri s kremom od krumpira i kandiranim kumqwat-om te Flexi choco ganache i žele od rabarbare uz vina Svjetli Dvori i Pinkret. Područje TZ Dobrinj, pod koje spadaju i Klimno i Šilo, poznato je i po plaži s ljekovitim blatom u Solinama te po spiljki Biserjuka. Turističke potencijale kraja je novinarima na turi „Od okusa do okusa“ prezentirao direktor TZ Boris Latinović.



Omišalj je svoje Okuse proljeća prezentirao u restoranu Maris, Camping Omišalj - Krk. Uz odabranu temu - Krčki finger food, tijekom Krk Food Fest u ponudi su tartar od tune, brodet od sipe s palentom i janjeći kotlet. Direktorica TZ Omišalj i Njivice Andrea Orilić-Čutul, najavila je manifestaciju Antički dani, a Vedrana Čubranić iz Zračna luka Rijeka - Rijeka Airport informirala o povezanosti Krka s velikim europskim gradovima.



Njivice su svoje Okuse proljeća prezentirale kroz nadaleko poznate okuse restorana RIVICA. Vlasnik Dražen Lesica je iznenadio novinare na turi „Od okusa, do okusa“ i kratkom analizom gastronomije svoje kuće i otoka Krka : “Kao kuća duge obiteljske tradicije od 1934. g., spoznali smo da je naše otočko gastronomsko nasljeđe mediteranske kuhinje „promiskuitetno“, odnosno da se nalazimo na sjecištu raznih kultura i običaja koje smo tijekom vremena prihvaćali, oplemenjivali, prilagođavali sebi i svom nepcu. Tako je vladavina Beča ostavila svoj pečat, blizina Italije mirise „cucine venete“, život u bivšim zajednicama otvorio je vrata orienta, a danas školovanje gastronoma po svjetskim prostranstvima na otok donosi vatromet ideja okusa i mirisa…Sve s jednim karakterističnim nazivnikom − namirnicom, koja nam uz primjenu tehnike i znanja dolazi na tanjuru u novom ruhu.”

Ugodna mediteranska klima, topla ljeta, blage zime, raznolikost flore i faune, stanište bjeloglavog supa, plodna polja, sakrivene vale i šljunčane plaže koje dodiruje naš plavi jadran, romantični puteljci te krška golet i kamenjar, bogata kulturna baština i povijest.



I uz sve to uistinu čarobni okusi prave domaće hrane koju prati zlatna vrbnička žlahtina i maslinovo ulje! To je sve ono što ukratko opisuje naš najveći hrvatski otok – otok Krk. Velik ne samo po površini već i po istinskom gostoprimstvu koje su Gastronauti doživjeli u tri dana boravka na istom.



Veliko gostoprimstvo koje ćete doživjeti i Vi dok budete „putovali“ okusima proljeća otoka Krka i koje će u potpunosti demantirati sve pošalice na temu škrbnosti Bodula. Ali samo krčkih Bodula... za sada!



0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page