top of page

Vinski užitak u Vižinadi

Vižinada nam je već cijeli niz godina prirasla srcu. Površinom mala istarska općina neobično je bogata vinarima i poljoprivrednim proizvodima, ruralnoj gastronomiji koja je s pravom među najboljima na cijelom najvećem hrvatskom poluotoku. Zato nas veseli što smo došli na drugo izdanje Viva Vino Vižinada 29. travnja!

Šetnja Vižinadom sa čašom u ruci odličan je način upoznavanja vinske i gastronomske scene, što je podvig Turističke zajednice Općine Vižinada u suradnji s Općinom Vižinada, Talijanskom unijom i Zajednicom Talijana Vižinade. Oni su ponosni na preko milijun čokota vinove loze i čak četrnaest vinara koji vješto pripremaju neka od najboljih istarskih vina. Uostalom, to se pokazalo i na nedavnoj Vinistri, koju vodi Luka Rossi, upravo iz Vižinade, a gdje su lokalni vinari postigli zavidne uspjehe.

Neke od tih vina smo i sami kušali u ophodu, a zabilježili smo one kojima se sigurno vraćamo. Svi vinari su već razvili istančan ukus za ruralni turizam, razvijaju kušaonice i pružaju jedinstvene doživljaje. Prošli smo vinogradima, podrumima, maslinicima, šumarcima koji pitomo ukrašavaju Vižinadu i njezinu okolicu, a domaćini su se zgodno sjetili povezati već legendarnu prugu Parenzanu s pet štaciona odnosno postaja.

Za prvu okrjepu odmah nakon polaska ponuđeni su domaći paštini i pandešpanja uz likere i rakije vižinadskih destilerija Rossi i Sosich. Na prvom štacionu predstavile su se vinarije Deklić i Bruno Ferenac, uz istarski pršut agroturizma Selo Mekiši, a na drugom štacionu ponuđena je okrjepa vinima iz vinarija Sosich i Giulio Ferenac, te slanom tortom od skute iz konobe Jadruhi. Štacion broj 3 ponudio je okrjepu na žlicu odnosno istarsku maneštru s bobićima pripremljenu u agroturizmu Fatorić, zalogaji su lakše klizili niz grlo uz vina iz vinarija Franc Arman i Pilato.

Četvrti štacion ponudio je također toplu okrjepu ali ne na žlicu nego na pirun: fuže s divljači iz ugostiteljskog obrta Le Ruten, uz vina iz vinarija Marino Rossi i Pino Rossi. Na petom štacionu došlo je vrijeme za slatko: uz tradicionalne istarske kolače kakvi se inače pripremaju za poznatu vižinadsku ljetnu manifestaciju Slatka Istra kušala su se vina iz vinarija Arman Marijan i Geržinić. Za sam kraj pohoda svim smo sudionicima poklonili završnu feštu uz svirku dua Insieme, i još po jedan gutljaj za oproštaj.

Uživali smo u kvalitetnoj ponudi vina a još više u razgovoru s domaćinima. U Vižinadi je široko otvoreno srce, a vinoljupci će u lokalnim podrumima bez poteškoća pronaći vrhunske tekuće proizvode, koji se sjajno sljubljuju s lokalnom gastronomijom!


Fotografije: Viva Vino Vižinada





0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page