top of page

Matić vina - Olimp istarskih vina

Nitko ne zna zašto se selo u blizini Višnjana naziva Baškoti. Naime, svi ovdje su Matići najmanje 200 godina, kada je obitelj stigla najvjerojatnije iz Hercegovine. Šezdesetak stanovnika Baškota možda ne zna o porijeklu svog imena, ali cijeli estradni svijet zna za Baškote. Naime, ovdje redovito dolazi pjevač Mladen Grdović, naiđe tu i Dražen Zečić, pa i Maja Šuput, a svijet pjeva i pleše redovito za Martinju kada ovu zabavu organizira vinar Milenko Matić.

U 2020. neće biti Martinje u tako velikom opsegu, ali mi smo ipak došli u Baškote provjeriti kako je prošla berba i koja su očekivanja od ovogodišnjeg vina. Sve oko vinarije je u velikim radovima jer se gradi novi vinski podrum s kušaonicom i uskoro će se u Baškotima moći božanski uživati. Ova tvrdnja nas smrtnika nije toliko uznemirujuća: cijeli niz Matićevih vina nazvana su po bogovima i božicama iz antičkih vremena. Sasvim je to prikladno istarskoj zemlji, gdje su stari Grci i Rimljani gradili svoje vile i ljetnikovce. Arheološki ostaci još i danas pokazuju da se nisu mnogo razlikovali u odabirima mjesta života od nas jer su mahom ti životni prostori bili okruženi plodnim poljima, vinogradima i maslinicima. Zeleni Mediteran nije se jako odmakao od tih vremena, samo je postao raznovrsniji u svojim proizvodima.

Širok osmjeh i dobrodošlica Milenka Matića pokazuje da je istinita ona tvrdnja o lakoći postojanja u Istri. Bez namjere da postanemo pretjerano filozofski nastrojeni, probali smo odmah mladu malvaziju 2019. Vrlo pitko vino sa zavodljivim aromama zapaženo je još prošle godine na En Primeuru u zagrebačkoj Esplanadi i na ovogodišnjem događaju Vino i Kino, velike su nade da će ove godine postati sjajno i poznato vino, pa sasvim je u skladu sa španjolskom izrekom da se vino i djeca rađaju iz ljubavi. Doista, u svakoj kapljici ovog najpoznatijeg istarskog vina mogu se pronaći tragovi beskrajne ljubavi istarskog vinara prema vinogradarskoj tradiciji, a Milenko je već peta generacija Matića koji se brinu da taj žar ne posustane. Tim je veća sreća što njegov sin Erik ide očevim koracima, pa je odličan student na Agronomskom fakultetu.

Iduću godinu će ova mlada malvazija odležati u drvenoj bačvi i na kraju će izaći Afrodita. Probali smo Afroditu 2018., vino skladnog tijela i bogatog okusa u kojemu, pomalo iznenađujuće, ne prevladala okus drva. Zašto Afrodita, pitamo se. U Istri je malvazija božica ljepote i ljubavi, tumači nam Milenko, a nema poznatije božice ljubavi od Afrodite. Tim analogijama nazivaju se i druga vina u podrumu Matić: prosušene bobice malvazije iz 2011. godine čine vino Venera (od devet tona grožđa dobiveno je tek 450 litara vina, što jamči fenomenalno iskustvo odležano u 150 godina starim drvenim bačvama); Eros je jedinstven rose u Hrvatskoj, jer se sastoji 80 posto od muškata ruže i 20 posto od muškata žutog; a Dioniz je cuvee u kojemu se sljubljuju merlot, teran i cabernet sauvignon.

Svekupno panteon čini jedanaest etiketa, a dvanaesta je u najavi. Zvati će se – a kako drugačije – Zeus. Radi se o pjenušavom vinu koje će se raditi od malvazije i rosea. Vjerujemo da ćemo uživati u Zeusu usred Matićevih vinograda, gdje se kuju planovi i kušaonici.

Kušamo i Muškat Ruža 2019, također vino nepogrešivog istarskog podneblja, velike aromatičnosti, ali i suptilnosti koja ne prelazi u pretjeranu slatkoću. Naravno, kakav bi to istarski vinski podrum bio da nema i Terana: kušali smo Matićevo crno veličanstvo iz 2019. godine, koje je odležalo dva mjeseca u drvenoj bačvi. Kako je pri kraju fermentacija mladog vina, krećemo od bačve do bačve, uvijek s nekom novom pričom, od okusa, osjećaja i planova za svaku sortu, pa do razgovora o međunarodnim iskustvima. „Ne želim napraviti vina kojima je top forma u prosincu ili siječnju, moje vino mora biti top i u ljeto“, govori nam Milenko dok razmišljamo o vinskoj godini 2020.

Matić je u Istri poznat i po Chardonnayu, a govorka se među vinskim stručnjacima da je njegov među najboljima. Mnogo puta smo odmahnuli rukom dok nam se nudio istarski Chardonnay, nesumnjivo razmišljajući o onom najpoznatijem – slavonskom. To je zamka dobrih brendova. Graševina i Chardonnay doista jesu klasična slavonska vina, ali sve više se probija i istarski koji je posve drugačiji terroir i time daje sasvim novi okus ovom odličnom vinu.

Divno iskustvo u Baškotima nastavlja se uživanjem u Matić vinima, nektaru s istarskog Olimpa!

Matić Vina

Adresa: Baškoti 4, Višnjan

T: +385 (0)52 449 393, M:+385 (0)91 902 1625

vina-matic@inet.hr



Recent Posts

See All
bottom of page