top of page

Kolan - kolijevka paškog sira

Updated: Jan 7, 2021

Otok Pag oduševljava svojim krajolikom. Od trenutka kada se stupi na paško tlo u pristajalištu Žigljen, mijenjanju se boje i prizori: ovdje prava kamena pustinja, ondje zelene doline; prekrasne plaže i stari gradovi na jednoj strani zamjenjuju biblijske masline i pastirski stanovi s druge. Među mnogim mjestima na Pagu, Kolan se ističe po tome što se ne nalazi na moru. Razvio se kao zelena oaza u kamenu, u samom središtu otoka Paga, a o poduzetnosti njegovih mještana govori i podatak da u Kolanu postoji čak 64 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava! Od toga je šest sirana, jer je Kolan prepoznatljiv upravo po tome: ovo je kolijevka legendarnog paškog sira!


Nakon posljednje marčane bure, koja i te kako „miluje“ istočni dio otoka, a ostatku Paga donosi soliku iz Velebitskog kanala, i mi smo se zaputili na otok sira i soli. Uskoro će ovdje biti kolone turista, a poneki će se zaputiti na inovativnu utrku pod nazivom „Say Cheese and Run“. Točno 6. travnja 2019. priprema se utrka gdje će sudionici trčati paškim plažama i krševitim brdima, ljudi će juriti kao bura prema plavom moru i tako doživljavati Pag – otok koji nije kao drugi otoci. Tako nam kaže Anđela Paladina iz Općine Kolan, koja je i idejna kreatorica ovog događaja. I dok si pokušavamo predočiti zašto Pag nije otok kao svaki drugi, predstavnica Turističke zajednice Općine Kolan Ivančica Zubović već izlaže cijeli niz gastronomskih događaja u Kolanu koji s pravom postavljaju ovo mjesto kao vodeće kulinarsko odredište otoka Paga.



Kolan se prvi put kao naselje spominje u povijesnim dokumentima u odgovoru mletačkog vijeća paškom vijeću 2. ožujka 1441.g. kada je mletačko vijeće dozvolilo da se na području zvanom Kolan osnuje naselje. Iz iste godine datira i župna crkva u Kolanu. Na području k.o. Kolan (u istim granicama je današnja općina) su djelomično sačuvane srednjovjekovne crkvice: sv. Vid iz 1348. godine., sv. Marko 1493.godine, sv. Duh 1391.godine, sv. Marija 1393. godine i sv. Jerolim (kraj 15 st).

Pag je svakome poznat po svom siru i janjetini. Neupitna kvaliteta ovih proizvoda već godinama osvaja srca i nepca pravih gurmana. Mnogi od njih će se upiti na Pag za Feštu sira, kada se osim izložbe paških sirara mogu kušati i vina respektabilnih vinara s Paga, Dalmacije i ostatka Hrvatske, a u lokalnim restoranima domaći kuhari stvaraju čuda od kuhane janjetine, ovčetine na gulaš, ragu od ovčetine i drugih tradicionalnih i pomalo zaboravljenih jela. Ovo je jedan od najvećih gastronomskih događaja na Pagu, iznimno je dobro posjećen, a sve je to zalog povijesti i ovčarstva koje je osnovica gospodarstva generacijama. Danas na Pagu ima oko 35 tisuća registriranih ovaca, od čega kojih 20 tisuća muznih. Dvostruko više od ljudi, kojih je između 12 i 13 tisuća. S obzirom da jedna ovca daje 20 kila sira godišnje, nije teško izračunati ni koliko se sira proizvede na Pagu.


Osim sira, i razni drugi mliječni proizvodi nalaze svoju putanju na stolove gurmana. Među njima je i skuta, a njezin će značaj po prvi puta biti viđen u Mandrama, nekadašnjoj ribarskoj ispostavi Kolana, a danas omiljenog ljetnog odredišta. Tamo će se krajem svibnja održati Skuta Fest, gdje će se moći probati slatko-slane varijacije skute, sa začinskim biljem, u slasticama, palačinkama, paštom… I tu će ponosno svoje proizvode predstaviti sirane Gligora, Mih, Zubović, Oštarić, Figurica i Prtorić. Kroz cijelu svoju povijest Kolan je prvenstveno bio težačko mjesto koje je živjelo od ratarstva i ovčarstva, no stanovništvo se bavilo i ribarstvom u obližnjim mjestima Mandre i Šimuni. Kolan je nekada imao i svoj rudnik na području Kolanjskog polja (Vele grbe i Male grbe) gdje se dugi niz godina vadio ugljen.

Sport i rekreacija povezana s gastronomijom je doista pravi zgoditak za Kolan, kojega krase mnogi stari putevi i suhozidi. Prvotno građeni u svrhu razgrađivanja terena, danas su nezaobilazni dio turističke atrakcije na području otoka. Posebnost suhozida leži u njegovoj jednostavnosti – za izgradnju istog, koristi se samo prirodni kamen. U Kolanjskom polju možete vidjeti mukotrpan rad predaka koji su svojim trudom i strpljivosti izgradili ove impresivne zidove koji, osim što razgrađuju terene, služe i kao utočište za razne životinje i biljke. Pored njih se i danas vide nonice u crnini i spretni ovčari koji poznaju gotovo svaku ovčicu u svom oboru.



Cjelokupna tradicija Kolana se može skladno povezati s baštinom, glazbom (uz Paški tanac, u Kolanu je poznato i glagoljaško pučko pjevanje), kao i arheološkim nalazima u Kolanjskom polju. Time je Kolan dokazao da je Pag doista otok drugačiji od drugih otoka!

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page